IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето азиатски индекси се понижиха след данните за слаб износ от Китай

Китайският индекс Shanghai Composite падна с 2,35%, а по-малкият Shenzhen Composite - с 2,96%

11:10 | 09.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето азиатски борсови индекси приключиха сесията в понеделник с понижения, повлияни от слабите данни за търговията в Китай и по-ниския от очакваното ръст в новите назначения в САЩ, съобщи CNBC.

Китайският индекс Shanghai Composite се понижи с 2,35%, а по-малкият Shenzhen Composite отчете спад от 2,96%. Хонконгският Hang Seng се повиши с 0,33%.

През април китайският износ се свива с 1,8% на годишна база до 172,7 милиарда долара. Месец по-рано износът записа скок от 11,5%.

Данните на митническата служба показват още, че вносът намалява с 10,9% до 127,2 милиарда долара, след като през февруари се сви с 13,8%.

В Австралия ASX 200 се понижи с 0,54%, след като се колебаеше между червена и зелена територия. Подиндексът на компаниите производителки на материали се понижи с 0,56%, а измерителите на енергетиката и финансите се повишиха съответно с 1,18% и 0,63%.

Японският индекс Nikkei 225 финишира с 0,68% ръст, като йената се търгуваше на ниво 107,52 йени за долар.

Японската централна банка публикува стенограмата от последното си заседание и документът показва, че икономистите са единодушни, че икономиката се възстановява. Някои централни банкери обаче предупреждават за по-слабо потребителско доверие и изразяват съмнения в ефективността на отрицателните лихвени проценти.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,45%.

По време на азиатската сесия цените на петрола се повишиха с над 2%, след като горските пожари в Канада доведоха до затваряне на половината от пясъчните находища през уикенда.

Саудитска Арабия смени дългогодишния министър на петрола Али ал Наими с Халид ал Фалих, председател на държавната компания Saudi Aramco. Според редица анализатори това е сигнал за нова ера на петролните пазари и потвърждение, че режимът в Рияд иска да остави пазара да определи цените на суровината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още