IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай - истинският победител в една търговска война

Позициите на Тръмп в крайна сметка ще послужат на икономическите интереси на Китай, а не на Америка

15:33 | 13.11.16 г. 18
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Голямата победа на Доналд Тръмп може би изглежда като голяма загуба за Китай. След като през повечето време от кампанията си той наричаше Китай измамник, който краде американски работни места, избирането на Тръмп почти сигурно означава, че Вашингтон ще заеме много по-твърда позиция по отношение на търговията, китайската валута и други спорни икономически въпроси.

Въпреки това китайските политици вероятно ще приветстват с радост президента Тръмп, коментира колумнистът на BloombergView Майкъл Шуман. Причината е, че възходът на национализма, който той вдъхнови, в крайна сметка ще послужи на икономическите интереси на Китай, а не на Америка.

Разбира се, Тръмп ще предизвика известни сътресения в краткосрочен план. Икономическите отношения на Китай със САЩ са най-важните сред тях. Поднебесната империя се нуждае от американските потребители, които да купуват износа ѝ, както и от американски инвестиции и технологии, за да подобрява индустрията си.

Инструментите, които Тръмп заплаши да наложи срещу Пекин – вдигане на митата, предоговаряне на търговски споразумения, определяне на страната като „валутен манипулатор“, може да нанесат удар върху растежа на Китай, докато той се бори с нарастващ дълг, свръхкапацитет и застой на износа.

Политиките на Тръмп обаче в крайна сметка може да се проработят в полза на Китай, пише Шуман. Причината е, че в действителност Китай, срещу който роптае Тръмп – този, който „краде“ работни места с нелоялни практики и евтин труд, вече не съществува. Днешен Китай не се интересува толкова от поточните линии за производство на дънки и iPhone. Всъщност, предвид нарастващите разходи, Китай губи много производствени работни места както за сметка на други развиващи се страни, така и на САЩ.

Новият Китай има по-големи и по-дръзки цели, които Тръмп явно не разбира. Вместо да бъде работилницата на света, произвеждайки евтини неща за Wal-Mart, Китай иска да създаде свои собствени национални лидери, които да се конкурират с и дори изместят американските. Китайските управници искат американските потребители да купуват китайски смартфони, които ползват китайски операционни системи, вместо китайските потребители да купуват продуктите на Apple.

Правителството подкрепя този план с достатъчно субсидии и друга подкрепа за китайските компании, които развиват нови технологии и продукти – от електрически автомобили до полупроводници. Националната промишлена стратегия, наречена “Made in China 2025”, бе създадена, за да се насърчава производството на високотехнологични кораби, медицински устройства, роботи и други модерни съоръжения. Местните правителства раздават пари и други стимули на начинаещите предприемачи.

Международните компании твърдят, че китайското правителство е станало по-малко гостоприемно, а бизнес средата по-враждебна, допълва Шуман. Те се сблъскват с мистериозни регулаторни разследвания, мудни бюрократични практики и старомодни инвестиционни бариери, които спират бизнесите им. Политиките на Тръмп ще дадат на Китай прикритие, с което да засилят този подход.

Китайският пазар е станал критичен към американски компании от Starbucks до Boeing. Ако Китай затвори още повече вратата си за все по-заможните си потребители и процъфтяващия пазар у дома, това ще ограничи приходите и печалбата му – както и броя на работните места, които може да създаде у дома.

Антитърговските позиции на Тръмп ще позволят на Китай да разшири икономическото си и политическо влияние в Азия за сметка на американското.

Транстихоокеанското партньорство (ТПТИ/TTIP) вероятно ще умре, когато Тръмп встъпи в длъжност, а с това и шансът на Америка да затвърди присъствието си в икономически жизненоважния азиатски регион и да засили натиска върху Китай за приемане на американските търговски стандарти. Това разчиства пътя на Китай да прокара собствения си азиатски търговски пакт. Както Марк Уилямс, главен икономист за Азия в Capital Economics, пише в доклада си от 9 ноември: „Ако САЩ са по-малко ангажирани в Азия, Пекин ще може да оформи регионалната политическа и икономическа интеграция съгласно собствените си условия“.

За да бъдем справедливи към Тръмп, той има и добри причини да заеме по-твърда позиция спрямо Китай. Напредъкът на страната по обещаните реформи към „отваряне“ е незначителен. Аз също, пише Шуман, защитавам внимателно таргетирани реципрочни политики, с които да се отвори китайският пазар за американски компании.

Проблемът с подхода на Тръмп е, че той се бие във вчерашна война за днешни индустрии и работни места. Вместо да подчини Китай, той ще помогне на страната да се конкурира с американските компании в бъдеще.

Тръмп веднъж каза, че китайските лидери са по-умни от американските. Поне в това той е прав.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

17
rate up comment 10 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
Стоене Щатите са банкрот е и новия ти началник Тръмплината ви го каза и то неведнъж, незнам къде блеете ама и печатницата има край. Заееби ги техините ДЦК щот и без тва за нишо не стаат вече ..... Китай тва Китай онова, те 600 млрд. ше инвестират в инфраструктура само, Китай имал проблем, за да са се притеснили Сашш от тези двете фалирали едните на Север другите на Изток начи има защо да са се притеснили ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Викам да се обадиш кат спечели , да не проспим мача...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 7 години
Наистина много му отива на Кир Михалаки новото прозвище-Овчо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 7 години
Бах'ти и алпийския козирог си, бах'ти. Че щатите имат 1.5 трилиона долара инвестиции само в Китай и поне 10 трилиона долара в целия свят, че американските граждани притежават финансови активи(ДЦК, пенсионни осигуровки, спестявания, застраховки, акции и каквото ти дойде на акъла) колкото държавния си дълг, че компаниите им държат в офшорни сметки 2 трилиона, ти тия неща чувал ли си ги? Китай преди три години плати първата пенсия!!! Наисти си голям Овчо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Хилъри ли спечели вече...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Едно време имаше доброволни сътрудници на МВР...та Стовенчо ако го изритат от паркинга , дето варди колите на богатите , се ше намери къде да изтръсква ухото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 10
DutyFree
преди 7 години
Или ще направи престъпление, и ще го импийчнат, което е нормално!!!ХИЛАРИ ИМАЛА НАД 1 МЛН.ГЛАСА ПОВЕЧЕ ОТ ТРЪМП, НА ВИ И МАЖОРИТАРЕН ВОТ ОТ НА СЛАВИ ГЛУПОСТИТЕ!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
момче ходи и си лягай напрао разлика между Китай нямало, пхахаха хахах колко си куххх само не е истина.... Е нема разлика нем не едните имат 20 трлиона дълг и един гол салам, а другите имат хем по-малко дълг хем и 4 трилиона кешовица иначе нема разлика, пхахаха хахах. Едните праат по 100 летища на година, а другите немат една асфалтирана улица вече ееее ама си имат нови бомби и самолетоносачи, Стоене хои си намери нормална раота, че после нема кво да ядеш кат се гътнат твойте чорбаджии ше го попушиш и то яко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
От "правилните"...тука други не се цитират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
fri
преди 7 години
Къв е тоя колумнист на Bloomberg Майкъл Шуман ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още