IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са интересите на Русия от срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун?

Постигането на дълготраен мир в района на Източна Азия може да донесе множество финансови ползи за Москва, смятат анализатори

14:13 | 27.02.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Защита на богатството на Северна Корея

Гаранциите за сигурност, които Лавров препоръчва, вероятно включват американско обещание за защита на авторитета и управленската роля на Ким в страната, както и установяване на някакъв вид помощ или облекчение на санкциите.

За да може диктатурата на Ким да одобри всяка сделка с Тръмп, трябва да бъде ясно как елитът „прави пари“, споделят експерти.

Подобно споразумение ще пренебрегне фундаментални въпроси като човешките права, снабдяването с оръжия на страни с установена диктатура, които според американския държавен секретар Майк Помпейо за момента ще бъдат пренебрегнати заради идеята за ядреното разоръжаване.

Ограничаване на американското военно присъствие в Южна Корея

През 2018 г. Тръмп изненада американските военни и собствените си съветници, като предложи да бъде прекратено участието на САЩ във военните учения в Южна Корея, идея, която беше дадена от самия Владимир Путин.

Руските власти вероятно ще настояват за решаване на този въпрос и сега. Десет хиляди американски войници в Южна Корея отдавна „дразнят“ Китай и Русия.

Въпреки че администрацията на Тръмп заяви, че редуцирането на военното присъствие в Южна Корея няма да бъде обсъждано по време на срещата във Виетнам, южнокорейските експерти по отбраната остават загрижени относно този въпрос.

Енергетика и търговия

Границата между Северна Корея и Русия е само 18 км, като през нея минава железопътна линия. През 2018 г. представители на двете страни завиха, че ще разработят нов път, който ще стимулира по-свободното преминаване на стоки. Руската дървообработващата промишленост в Сибир разчита на хиляди севернокорейски работници, които търсят работа в условията на „робство“, твърдят защитници на човешките права.

Според международните санкционни регулации Русия трябва да върне избягалите граждани обратно в Северна Корея до края на декември, като всяко едно удължаване на крайния срок ще бъде добре приветствано от Москва.

Руската петролна и газова промишленост също ще се възползва от намаляването на санкции срещу Пхенян.

Отмяната на забраната за търговия със Северна Корея ще позволи на Путин да стимулира икономическия растеж на значително по-слабо развитите източни руски територии.

Ако отношенията между Вашингтон и Москва се влошат, Русия може да причини множество щети на американското влияние в Източна Азия като заздрави приятелството си с Пхенян чрез продажба на оръжия и икономически инвестиции, смятат анализатори.

Но за момента Русия предпочита да обърне внимание на мира в региона, който ще ѝ донесе финансови ползи. 

Още по темата вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 11
majnata
преди 5 години
Мхм , "обединена " Европа е свръхсила ша знайш ...особено когат плаща! : )))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
Sakamano
преди 5 години
Финансовите ползи за Москва винаги са били на второ място след гео-политическите интереси. Тъй като не е и никога не е била икономическа сила, предимствата на Русия са са само два - източник на природни ресурси за Европа и това че е военна ядрена свръхсила. Първото предимство е само регионално, затова остава второто. Русия има интерес от нова Студена война. В един мирен свят влиянието й значително намалява. Впрочем, за САЩ важи същото. В икономически план губят позиции заради новите големи играчи - обединена Европа и Китай. Тъй че и на тях им остава само грубата сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още