IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа трябва да предизвика китайската „Един пояс, един път” с ясна амбиция

Инфраструктирният план на ЕС „Глобален портал” рискува да се препъне без подходящо финансиране и изрични цели

11:12 | 08.12.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Така трябва да бъде. ЕС няма друг избор освен да се опита да оформи външните си икономически отношения по свой собствен образ, ако иска да надмине „Един пояс, един път“. И това е заложеното на карта, въпреки че европейските лидери рядко го изразяват по този начин.

Мантрата в Брюксел е „връзки, а не зависимости“. Това е разбираемо: зависимостите са точно това, което проектите на „Пояс и път” създадоха под формата на задлъжнялост или улавяне на данни, както подчертава новият разузнавателен шеф на Великобритания. Всъщност целта на „Глобален портал” е да даде на държавите „добра“ алтернатива на тези капани.

Но това е подвеждащо. ЕС иска - и трябва да иска - да създава зависимости. Регулаторната конвергенция прави това, както и заявената цел на „Глобален портал” да „укрепи цифровите, транспортните и енергийните мрежи“ и да предложи „интеграция на веригата за доставки“. В крайна сметка, затова Пекин преследва подобни цели: да накара всички икономически отношения да се наклонят към Китай и да се адаптират към неговите норми.

Доктрината на ЕС трябва да гласи, че не всички зависимости са равни и че обвързването с Европа ви дава по-добър шанс както за свобода, така и за просперитет, отколкото това с „Един пояс, един път“.

Освен необходимата финансова тежест, липсват две допълнителни неща, необходими, за да се направи такава доктрина реалистична. Едната е изрична визия за това как частите си пасват. Засега „Глоблания портал” изглежда като списък с несвързани строителни обекти. Каква е формата на мрежата, която тези проекти са предназначени да изградят - ако изобщо има такова намерение?

Ако целта е да се изгради дълбоко ориентирана към ЕС международна икономика, тогава признаването на това би било по-честно и би направило инициативата по-добре координирана.

Това би било добра цел. Но другата липсваща част е правилното формулиране на ролята на страните партньори в такива евроцентрични мрежи - формален модел за физическо, правно и институционално свързване на страните с пазара на ЕС. Предложение за по-дълбоко обвързване, отколкото предоставят търговските сделки, но по-малко всеобхватно от пълноправното членство в единния пазар, би било достатъчно привлекателно за много държави, за да откажат инфраструктурните субсидии от Пекин.

Икономическата гравитация е като физическата. За малките тела тя определя възможните им орбити. За големите това е силата, с която привличат другите. Европа, голям блок от малки и средни държави, все още се учи какво означава икономическият размер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
*** = ши3о
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Заглавието е *** със сaдо-мазо уклон..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
alex8712
преди 2 години
Интересно, от една страна САЩ предизвикват военно Китай с AUKUS, от друга ЕС го прави търговски с Глобален портал - Китай попада в клещи... Мисля, че са го измислили добре - САЩ се фокусират вьрху военни и стратегически алианси, а ЕС върху търговия; кой където е най-силен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още