IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай очаква „безпрецедентни“ трудности в стабилизирането на търговията през 2022 г.

Ръстът на износа може да се забави, тъй като другите страни възстановяват производствения си капацитет, а инфлацията постепенно се забавя

10:22 | 30.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай е изправен пред „безпрецедентни” трудности при стабилизирането на търговията през следващата година, тъй като благоприятните условия, които стимулираха растежа на износа за тази година, няма да бъдат устойчиви, според служител на китайското Министерство на търговията, цитиран от Bloomberg. 

Ръстът на износа може да се забави, тъй като конкурентните страни възстановяват производствения си капацитет, а инфлацията, която повиши стойността на износа, постепенно се забавя, посочва Рен Хунбин, заместник-министър на търговията, пред журналисти в четвъртък. Бързото увеличение на износа тази година също прави базата за сравнение по-висока за 2022 г., допълва той.

Китай ще повиши осведомеността и способността на търговските компании да управляват валутните рискове, изтъква Рен. Правителството също така ще увеличи усилията си за облекчаване на натиска при международната логистика и проблемите с веригите на доставка, добавя той, ангажирайки се активно да гарантира доставките на стоки.

„Ще положим всички усилия, за да поддържаме външната търговия в разумен диапазон“, подчертава Рен. Тези кросциклични мерки имат за цел да помогнат за стабилизиране на търговията в началото на 2022 г.

Рен очаква вносът и износът на китайски стоки да нараснат с повече от 20% през 2021 г. до общо 6 трлн. долара.

Коментарите на Рен отразяват опасенията, изразени по-рано тази седмица от министъра на търговията Уан Уънтао, който заяви, че ще бъде трудно за Китай да запази стабилен растеж на търговията през следващата година.

Износът на Китай остава устойчив през цялата година, осигурявайки известна подкрепа за икономика, която е притисната от регулаторни мерки и повтарящи се вирусни епидемии. Отвъдморските доставки отбелязват двуцифрен ръст през всеки месец от тази година, с изключение на февруари, когато доставките скочиха със 155% спрямо спад от същия месец на миналата година.

Но перспективите за търговията не изглеждат толкова ясни, тъй като отвъдморският апетит за китайски стоки се очаква да отслабне, ако глобалното икономическо възстановяване загуби от темпа си. Китайските износители също се борят с високите цени на суровините, както и с нарастващите разходи за труд и превоз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още