IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осем души са загинали при протестите в Казахстан, 317 са ранени*

Президентът на страната уволни влиятелния бивш държавен глава Нурсултан Назарбаев, който беше начело на Съвета за сигурност

21:39 | 05.01.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Осем служители на силите за сигурност са загинали при протестите в Казахстан, а 317 са били ранени, съобщава руската държавна осведомителна агенция Спутник, като се позовава на казахстанското вътрешно министерство. 

По-рано днес президентът на Казахстан уволни влиятелния ръководител на Съвета за сигурност в страната в опит да успокои най-тежките безредици от над десет години насам, които разтърсват централноазиатската страна, предава Ройтерс.

Протестиращите, които първоначално бяха разгневени от повишаването на цената на горивата на Нова година, щурмуваха и опожариха обществени сгради и скандираха лозунги срещу ръководителя на службите за сигурност Нурсултан Назабраев, който запази широка власт, въпреки че се оттегли като президент през 2019 г. след близо 30-годишно управление.

Кабинетът също подаде оставка в сряда, но това не успокои демонстрациите, които бързо възприеха по-широки политически искания отвъд цените на газа.

Във второ телевизионно изявление в рамките на няколко часа Токаев заяви, че е поискал помощ от Организацията на Договора за колективна сигурност, военен съюз с участието на Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. 

Той допълни, че обучени в чужбина "терористични" банди завземат сгради, инфраструктура и оръжия и са взели пет самолета, включително чуждестранни, на летището в Алмати. "Това подкопава целостта на страната и най-важното, това е атака срещу нашите граждани, които поискаха от мен... да им помогна по най-бързия начин", заяви Токаев. 

"Алмати беше атакувана, унищожена, вандализирана, жителите на Алмати станаха жертви на атаки на терористи, бандити и следователно наш дълг е... да предприемем всички възможни действия да защитим страната си", допълни той.

Протестиращите установиха контрол върху летището в Алмати, най-големия град в Казахстан, съобщи запознат с въпроса източник. Всички полети до и от Алмати са временно отменени, допълни източникът.

По-рано днес силите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ и заглушителни гранати срещу протестиращите, но след това се оттеглиха от някои улици в Алмати, съобщиха очевидци.

Както САЩ, така и Русия призоваха за спокойствие.

Избраният от Назарбаев наследник като президент Касъм-Жомарт Токаев съобщи в телевизионно обръщение към нацията, че е поел ръководството на Комитета за държавна сигурност – поста, който заемаше Назарбаев.

81-годишният бивш президент все още е смятан за основна политическа сила в столицата Нур-Султан, която носи неговото име. Смята се, че семейството му контролира голяма част от казахстанската икономика, която е най-голямата в Централна Азия.

В телевизионното си обръщение Токаев не спомена предшественика си по име. Назарбаев не е виждан или чуван от началото на протестите. Токаев също така отстрани племенника на Назарбаев като номер две в Комитета за държавна сигурност, който е наследник на КГБ от ерата на СССР.

Пълна анархия

Жител на Алмати, който се смесил с протестиращите в сряда, разказва, че повечето от хората, които срещнал, изглежда идвали от бедните околности на града или близките села и градчета. Казахстан Казахстан

На главния площад се раздаваше водка, а някои хора обсъждаха дали да се насочат към градския базар или към богат жилищен квартал за евентуално плячкосване, допълва жителят.

„На улицата цари пълна анархия. Не се виждат никакви полицаи“, отбелязва той.

Извънредно положение беше обявено в Нур-Султан, Алмати и западната провинция Мангистау. Интернет връзката беше прекъсната в цялата страна, според сайта Netblocks.

Въпреки че безредиците бяха предизвикани от повишаването на цената на горивата, множеството изрази явно недоволство от продължаващото влияние на Назарбаев.

Върви си, старче

В град Актоб няколко стотин протестиращи се събраха на площада и скандираха: „Върви си, старче!“. На публикувано онлайн видео се вижда, че полицията използва водни оръдия и заглушителни гранати срещу протестиращите близо до кметството.

След като прие оставката на кабинета, Токаев нареди на действащите министри да отменят повишаването на цената на горивата, което щеше да удвои разходите за пропан-бутан от началото на годината. Газът се използва масово за зареждане на колите в Казахстан, където той е значително по-евтин от бензина. Казахстан Казахстан

Заради безредиците доходността по доларовите облигации на Казахстан се срина с близо шест цента, най-големия спад от срива на пазара през 2020 г. след началото на пандемията от COVID-19.

Репутацията на Казахстан на стабилна страна при управлението на Назарбаев помогна за привличането на стотици милиарди долари чуждестранни инвестиции в петролната и металургичната ѝ индустрия. Но политолози твърдят, че по-младото поколение иска либерализиране подобно на това в други бивши съветски републики.

Безредиците са най-тежките в Казахстан от поне 2011 г., когато най-малко 14 протестиращи бяха убити от полицията по време на стачка на петролни работници.

Кремъл заяви, че очаква Казахстан, който е близък съюзник на Русия да разреши бързо вътрешните си проблеми и предупреди други страни да не се намесват.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки изрази притеснение заради ситуацията и заяви, че руските обвинения, че САЩ стоят зад безредиците са „напълно неверни“.

Казахстан трябва да се справя с растящ ценови натиск. Инфлацията се ускори с 9% на годишна база през миналата година, най-високото ниво от пет години насам. Това принуди централната банка да повиши лихвите до 9,75%.

*Информацията е допълнена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Не всички са роби като теб. Страхлива продажна душичка като теб не ги разбира тези неща. Да протестираш срещу власта се иска кохонес, ти нямаш такива атрибути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Майдана няма да мине. Иначе методиката е същата стара отработена и ошлайфана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Toranaga
преди 2 години
И цената на урана скача ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още