IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шри Ланка отново въведе извънредно положение

Министър-председателят Ранил Викремесингхе, който трябва да подаде оставка, разпореди въвеждането на комендантски час

17:01 | 13.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протестиращ вее националния флаг от балкона на премиерския офис. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/CHAMILA KARUNARATHNE</em></p>

Протестиращ вее националния флаг от балкона на премиерския офис. Снимка:  EPA/CHAMILA KARUNARATHNE

Президентът на Шри Ланка избяга от страната и назначи министър-председателя за временно изпълняващ длъжността, съобщи днес председателят на парламента. По-рано днес протестиращи граждани отново нахлуха в кабинета на министър-председателя и на острова беше въведено извънредно положение.

Президентът Готабая Раджапакса напусна Шри Ланка с военен самолет, пътуващ за Малдивите, в ранните часове на деня заедно със съпругата си и двама телохранители, съобщиха военновъздушните сили на страната и служител на имиграционната служба. Той трябваше официално да подаде оставка, за да освободи място за временно правителство, съставено от всички партии. Министър-председателят Ранил Викремесингхе също заяви, че ще подаде оставка, припомня The Wall Street Journal.

Събитията бяха посрещнати с гняв от демонстрантите, които от месеци протестират срещу начина, по който правителството се справя с най-тежката икономическа криза в Шри Ланка от десетилетия насам. Армейски хеликоптери прелитат над цялата страна, а полицията използваше водни оръдия и сълзотворен газ, но не успя да удържи ордите от протестиращи да нахлуят в кабинета на министър-председателя в сцени, напомнящи на народното въстание от събота, когато хиляди хора окупираха официалната резиденция на президента, офиса му на брега на океана и дома на министър-председателя. В сряда държавната телевизия на Шри Ланка временно преустанови излъчването, след като протестиращи влязоха в студиото по време на предаване на живо.

Председателят на парламента Махинда Япа Абейвардена, съюзник на Раджапакса, който през последните дни служи като канал за комуникация с президента, заяви, че президентът е назначил Викремесингхе да действа от негово име, докато е извън страната. Конституцията на Шри Ланка позволява такова назначение. В последващо изявление говорителят заяви, че президентът е потвърдил намерението си да се оттегли и ще подаде писмото си за оставка до края на деня, както и че на 20 юли ще бъде избран нов президент.

По-рано в сряда, когато протестиращите обсадиха кабинета му, Викремесингхе обяви извънредно положение в цялата страна и комендантски час в столицата Коломбо и заобикалящата я провинция, като същевременно разпореди арестуването на всеки, който участва в бунтовете. Въпреки това, в резултат на объркване, характерно за несигурността относно това кой управлява, опозиционните политици поставиха под въпрос правомощията му за подобни заповеди. 

През последните месеци Шри Ланка неколкократно обявяваше извънредно положение и налагаше комендантски час в опит да ограничи протестите и да възстанови реда, но без особен ефект.

Раджапакса е извън полезрението на обществеността и запази мълчание, след като в събота председателят на парламента заяви, че президентът го е информирал за намерението си да подаде оставка. Икономическата криза в страната засили обвиненията в непотизъм и корупция от страна на протестиращите и политическите опоненти, които той отрича. А след като се оттегли, Раджапакса вече няма да се ползва с имунитет срещу съдебно преследване.

В неделя председателят на парламента заяви пред BBC, че президентът е напуснал страната за кратко посещение. Но в понеделник, в последвалото интервю за The Wall Street Journal, той заяви, че се е объркал и че макар подписано писмо от президента да е достатъчно за подаване на оставка, той очаква Раджапакса да бъде в Коломбо, за да подаде лично оставка в сряда.

Говорител на Министерството на външните работи на Малдивите не коментира случилото се. Говорителят на президента на Малдивите, Ибрахим Мохамед Солих, също не е коментирал темата.

Пандемията от коронавирус унищожи приходите на Шри Ланка от туризъм, като усложни несигурното ѝ финансово положение, породено от натрупването на дългове за инфраструктурни разходи и мащабни данъчни съкращения, които swiha държавните приходи, както и от забраната за използване на химически торове, която намали производството на земеделски култури. Шри Шри

През последните месеци Шри Ланка изпитваше затруднения с вноса на гориво, тъй като чуждестранните ѝ резерви намаляха почти до нула, което доведе до многочасови опашки по бензиностанциите, прекъсване на електрозахранването и нормиране на потреблението. Кризата постепенно отслабва влиянието на семейство Раджапакса върху властта. Другият брат, Махинда Раджапакса, който изпълняваше длъжността министър-председател, подаде оставка през май, месеца, в който страната обяви дефолт по държавния си дълг.

Рано във вторник Базил Раджапакса, бивш министър на финансите и брат на президента Готабая Раджапакса, се опита да се качи на полет на Emirates за САЩ през Дубай през ВИП залата за заминаващи на главното международно летище в Коломбо, съобщиха имиграционни служители. Но като доказателство за това, че обществените настроения вече са срещу семейство Раджапакса, служителите в салона са напуснали работа и бившият министър не е успял да премине имиграционния контрол, съобщиха имиграционни служители. Базил Раджапакса не е отговорил на молбите за коментар, а настоящото му местонахождение не е ясно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Да видим сега армията ли е по-смела или народа. А Германия да се готви за още бежанци - те знаят че са добре дошли и пътя няма да ги уплаши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
В Нидерландия дали ще въведат военно положение, или мирно ще прогонят фермерите с още стрелба и кучета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още