IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските банки с повече застраховки по европейски дългове през първото полугодие

Гаранциите, предоставени от американските банки върху правителствени, банкови и корпоративни дългове от рискови европейски страни са нараснали с 80,7 млрд. долара до 518 млрд. долара

17:45 | 01.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските банки с повече застраховки по европейски дългове през първото полугодие

През първата половина на годината щатските банки са увеличили продажбите на застраховки срещу загуби по дълговете на Гърция, Португалия, Ирландия, Испания и Италия, съобщава Bloomberg.

Гаранциите, предоставени от щатските банки върху правителствени, банкови и корпоративни дългове от тези страни са нараснали с 80,7 млрд. долара до 518 млрд. долара, разкриват данни на Банката за международни разплащания (BIS). Почти всички подобни гаранции са кредитни суапове за защита от фалит (CDS), коментират източници на Bloomberg запознати с данните.

Рисковете застраховките да се наложи да бъдат изплатени са по-високи от тези, които отчитат JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley и Goldman Sachs Group Inc. - основните банки, предоставящи CDS. Банките изтъкват, че нетните им експозиции са по-малки, тъй като са купували суапове в противовес на тези, които са продавали на други компании.

Като се има предвид, че банките и от двете страни на Атлантическия океан използват деривати за хеджиране, потенциалните загуби остават същите, казва Фредерик Кенън, директор на базираната в Ню Йорк инвестиционна банка Keefe, Bruyette & Woods Inc.

„Рисковете няма да се изпарят чрез подобна размяна на суапове“, казва Кенън. „Големият проблем с всичките тези брутни експозиции се крие във взаимния риск. Дали когато се наложи изплащане на CDS поради фалит компаниите от които сте си купили застраховките ще са стабилни? Ако всеки купува от всеки, кой в крайна сметка ще плати за загубите?“

През 2008 г. подобни стратегии за хеджиране претърпяха почти пълен провал, когато American International Group Inc. (AIG) не беше в състояние да изплати застраховки по просрочени ипотечни облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още