IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка очаква над 4% ръст на коледните продажби

Увеличаването на заетостта прави потребителите по-уверени и по-склонни да харчат повече за подаръци

16:16 | 08.10.14 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тази Коледа продажбите на американските търговци на дребно могат да отчетат най-големия ръст за последните три години, тъй като увеличаващата се заетост в страната дава възможност на повече хора да харчат повече за подаръци, твърди Националната федерация на търговците на дребно (NRF).

Покупките могат да се увеличат с 4,1% до 617 млрд. долара през ноември и декември, пише Bloomberg. Увеличението ще надмине миналогодишното 3,1% и средното увеличение от 2,9% за последните 10 години, посочва NRF.

Стабилният растеж на заетостта дава възможност на много потребители да получат необходимите средства за закупуването на подаръци тази година и помага на други да се чувстват достатъчно сигурни в работата си, за да харчат повече.

Въпреки това застоят в равнището на заплатите кара много клиенти да разчитат на намаленията, а търговците на дребно се виждат принудени да правят отстъпки от цените, както миналата година, когато проблемите с правителството и лошото време накараха много купувачи да си останат у дома.

Онлайн продажбите могат да нараснат с 11% до 105 млрд. долара през ноември и декември, сочи прогнозата на NRF. Това означава по-висок ръст на продажбите спрямо миналогодишните 8,6%. Същевременно някои потребители започват пазаруването много по-рано, за да получат най-добрите цени.

Потребителските разходи, които представляват почти 70% от икономиката на САЩ, са колебливи през последните месеци, а причината за това е бавният растеж на заплатите на американците. След отчитането на инфлацията покупките се увеличават с 0,5% през август, а това е най-големият ръст от пет месеца според данни на Министерството на търговията. През предходния месец е отчетен спад от 0,1%.

Големите продукти като автомобилите носят печалби на търговците на дребно, тъй като ниските лихви и отстъпките привличат потребителите, желаещи да заменят старите си коли.

Въпреки че разходите се увеличават, неравномерният ръст на пазара на труда задържа по-ясно изразения скок. През септември безработицата достига шестгодишно дъно от 5,9%, а работодателите наемат повече работници, отколкото икономистите очакваха, сочат данни на Министерството на труда.

Увеличението на работните места засега не успява да генерира по-големи увеличения на заплащането, като доходът на час се е променил съвсем малко между август и септември. През последните 12 месеца заплатите са се увеличили с 2 на сто. За сравнение през годината, завършваща през декември 2007 г., когато започна рецесията, увеличението е с 3,1%.

Началото на учебната година - сезон, разглеждан като предвестник на коледното пазаруване, през тази година се оказа най-слабото от края на рецесията през 2009 г. Разходите през периода нарастват с 3,1%. Те не успяха да изпълнят очакваната прогноза за 3,2% ръст, посочва компанията за проучвания Customer Growth Partners.

Последна актуализация: 06:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
hemilio
преди 9 години
прасета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Vladi666
преди 9 години
Дано фалират до тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още