IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъдли: Рисковете пред икономиката на САЩ нарастват

Според председателя на Фед в Ню Йорк има тревожен спад на инфлационните очаквания в страната

10:09 | 02.03.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Един от най-високопоставените представители на Федералния резерв (Фед) предупреди за нараснал риск пред растежа на САЩ и отбеляза тревожен спад на инфлационните очаквания, което показва, че централната банка става все по-предпазлива, коментира Financial Times.

Уилям Дъдли, председател на Фед в Ню Йорк, заяви, че опасностите пред САЩ са ескалирали на фона на тазгодишните сътресения на пазара и тревогите около растежа на развиващите се пазари. Той обаче все още не е понижил основно икономическите си прогнози.

Ако сътресенията на пазарите продължат, това ще задейства „още значително понижение“ на прогнозата му, казва Дъдли, в бележки, подготвени за пътуването му в Китай. Според него допълнителен спад на пазарите и инфлационните очаквания ще бъдат „тревожни“, тъй като упорито ниската инфлация може в крайна сметка да залегне в перспективите от инвеститорите и потребителите.

Откакто през декември централната банка повиши лихвените проценти за пръв път от 2006 г. насам, Фед изглежда все по-предпазлив по отношение на ново увеличение твърде скоро. Банката предпочита да задържи хода и първо да оцени какви щети – ако има такива, ще нанесе затягането на финансовите условия и забавянето в Китай върху американския икономически растеж.

Някои представители на Фед са по-прями. Миналата седмица Лаел Брейнард, член на управителния съвет на Фед, която изрази общественото безпокойство от затягането в края на миналата година, заяви, че очаква шоковете от чужбина да накарат Фед да вдигне краткосрочните лихвени проценти с по-малко, отколкото някои наблюдатели очакват.

„В момента смятам, че балансът на риска спрямо моите очаквания за растежа и инфлацията може би започва да се накланя леко надолу“, казва Дъдли.

Фед отказа да оцени рисковете в изявлението си през януари, предпочитайки да подчертае несигурността и да не прави заключения. Следващата среща на Фед е на 15-16 март и изявлението по рисковите фактори ще бъде ключово. Ако негативните рискове преобладават, инвеститорите допълнително ще намалят очакванията си за следващо повишаване на лихвените проценти, което вече се изключва като възможност за март.

Представителите на Фед са изправени пред смесена картина по отношение на икономическите перспективи. Американската икономика продължава да отчита стабилен растеж, а заетостта в корпоративния сектор се увеличава. Перспективите в чужбина обаче са по-мрачни, като растежът на развиващите се пазари е особено нестабилен.

Опасенията на Дъдли са насочени към инфлационните очаквания, които централните банки смятат за ключови за постигането на стабилен ръст на цените. Проучванията сред потребителите показват, че те се понижават.

„Допълнителен спад по който и да е показател ще бъде тревожен“, казва Дъдли. „Тези развития заслужават строг контрол, като досегашният опит показва, че е трудно да се вдигне инфлацията до целевото равнище на централната банка, ако инфлационните очаквания се понижават значително под тази цел“. Мрачният опит на Япония с инфлацията е „поучителен в това отношение“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Томас Джеферсън , 3-ти президент на САЩ(1801-1809г.):Аз вярвам, че банковите институции са по-опасни за нашите свободи, отколкото редовната армия.В края на ХIХ век, основните банкерски фирми в САЩ вече са еврейски Ротшилд с многобройните филиали, братята Варбург, Кун и Лоеб - http://razuznavane.com/?p=1286Проф. Керъл Куигли, ментор на Бил Клинтън в университета Джорджтаун, всичко е дирижиран план на група международни финансисти. В книгата Tragedy and Hope от 1964 той пише:Силите на финансовия капитализъм имаха още една грандиозна цел, да създадат истинска световна система за финансов контрол, държана в частни ръце, способна да доминира политическата система на всяка страна и икономиката на света като цяло. Според замисъла им, системата трябвало да се контролира във феодален стил от всички централни банки, действащи под общо ръководство, чрез тайни споразумения, договаряни на редовни частни срещи и конференции - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Милтън Фрийдман - американската икономическа система представлява социализъм за богатите и свободна стопанска инициатива за всички останали. Ако обикновен човек не успее да плати дълга си, той е принуден да живее в колата си. Ако банкер не успее да плати дълга си, той разчита на данъкоплатците, за да го спасят.Кражбите през ЛИБОР за около 8 трилиона са отделна тема и манипулациите на ФорексаФридман е против съществуването на ФЕД но знае и защо убиха КенедиСпоред Фридман е напълно възможно да съществува постоянен икономически растеж и ниски нива на инфлацията, всичко което той изтъква като необходимо за това е добра правителствена парична политика от една страна и фискална, и регулационна политика от друга.Добра правителствена парична политика - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmОРГАНИЗИРАНИ ДЕЙСТВИЯ НА БАНКСТЕРИ - http://razuznavane.com/?p=1286,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Свет. признатият икономист от Чикагската школа Милтън Фрийдман е абсолютно категоричен, че Федералният резерв е причинил Великата депресия чрез рязко ограничаване на паричното предлагане в момент, в който пазарите на живот и смърт се борят за ликвидност. Конгресменът Рон Пол в същата връзка заявява: От Великата депресия, през стагфлацията от 70-те, до спукването на дотком-балона миналата година (речта му е произнесена на 10 септември 2002 г.), всяко икономическо сгромолясване, изстрадано от страната ни през последните 80 години води директно до политиката на ФЕД - резервът следва упорито политика на наводняване на икономиката с лесни пари, водещо до неправилно разпределение на ресурсите и изкуствен бум, последван от рецесия или депресия, когато създадения от резерва балон гръмне.Катастрофата от 2008-***, този път с ипотечните кредити, отново е изцяло стопроцентова заслуга на ФЕД и добре обяснява - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.be
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
икономистите на МВФ го казаха ,признаха - ''увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/ Имперично се доказа ,че неравенството спира растежа но хората се манипулират и затова трябва да се обяснява ПОДРОБНО И ПРЕДИ ВСИЧКО ,ЧЕ КРИЗАТА Е СИСТЕМНА - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 Г-20 в Шанхай са на едно мнение ,признаха си ,че трябва правителствени стимули и големият въпрос е от къде държавата да вземе парите - от банките ,от данъци и затова цитирам Джозеф Стиглиц - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Да ти обясня Икономическият растеж идва от повишаване на крайното търсене от страна на държавата и гражданите което се стимулира по два начина :1) кредитиране ( и затова всички гледат към банките) и постигнаха 320% - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328 Според McKinsey Global Institute глобалният общ дълг за периода 2007-2014г. се е увеличил с $ 57 трилиона изпреварвайки ръста на световния БВП като проценти и Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group обясни как расте дългът и БВП - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/ тоест хванаха се в мрежите си и доказаха ,че системата е грешна 2) разпределение в смисъл достойно заплащане на труда защото фактите от САЩ са: ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%''- http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ ПОДРОБНО https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Здравей nobel,Нима е вярно, че за съвременните стопански лошотии "ПРОБЛЕМА ИЗОБЩО НЕ Е В ПАРИТЕ"?Не е вярно, че "ПРОБЛЕМА ИЗОБЩО НЕ Е В ПАРИТЕ", защото не се зачитат съществени качества на прилаганите незлатни пари.Моля посочете ми поне една институция, която се съобразява с качествата на ползваните незлатни пари.Именно пренебрегването на качествата на парите е в същината за прилагана сгрешена парична система. За преодоляване на тази фатална държавна грешка е необходимо най-пълно зачитане на качествата на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
divo
преди 8 години
Прав си Нобеле, но с една корекция:Парите не са достатъчно там, където могат да създадат търсене и от там растеж. Парите са много на място където няма нужда от тях и се използват за спекулациии, които усложняват проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Това е мода и фокус, който се поставя от "икономистите"! Основната задача на централните банки е да следят за стабилността на подопечните им валути, а не да бъдат "генератори" на растеж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още