IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow се понижи с 1000 пункта в най-лошата борсова седмица от две години

Това е третият път, в който индексът заличава повече от 500 пункта от стойността си през последните пет дни

23:33 | 08.02.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските индекси се понижиха рязко в четвъртък, като силните финансови резултати и икономически данни не бяха достатъчни, за да потушат напрежението на Wall Street, пише CNBC.

Dow Jones industrial average затвори с повече от 1000 пункта надолу, навлизайки на територия на корекция. Това е третият път, в който индексът заличава повече от 500 пункта от стойността си през последните пет дни.
Въпреки спада в четвъртък, средната стойност на Dow все още е над седмичното дъно от 23 778,74 пункта, до което индексът падна във вторник .

American Express и Intel бяха най-зле представилите се компании, понижавайки цената на акциите си с 5,4%. Междувременно J.P. Morgan Chase отписа 4% от цената на книжата си.

S&P 500 отчете спад от 3,75%, достигайки ново дъно за седмицата. Индексът затвори под прага от 2600 пункта, записвайки третото си понижение над 2% за пет дни.

Nasdaq се понижи с 3,9%, като Facebook, Amazon и Microsoft понижиха цената на акциите си с поне с 4,5%.
"Пазарът е фокусиран върху по-високите лихви в момента", коментира Кейт Уорн, инвестиционен стратег в Едуард Джоунс.

В същото време доходността на 10-годишните държавни американски облигации продължи да се увеличава в четвъртък до 2,88%, преди да се понижи с 2,848%, задържайки се на многогодишен връх.

От последните икономически новини пък стана ясно, че седмичните заявления за безработица са достигнали 45-годишно дъно до 221 хил. души. Пазарът на труда в САЩ е близо до пълна заетост, като процентът на безработицата е на най-ниското ниво от 17 години - 4,1%, което започва да оказва допълнителен  натиск за увеличаване на заплатите.

Министерството на труда съобщи миналата седмица, че средната почасова заплата е скочила с 2,9% на годишна база през януари, най-голямото увеличение от юни 2009 г., след като нарасна с 2,7% през декември.

Силният ръст на заплатите поддържа оптимизма сред служителите на Федералния резерв, че инфлацията ще се увеличи тази година спрямо целта от 2%. Американските финансови пазари очакват Федералният резерв да повиши лихвените проценти през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 25 rate down comment 0
Jorkata
преди 6 години
Интересно, че не можаха да го удържат, а по едно време вчера изглеждаше, че са успели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 3
Mohave
преди 6 години
Време е да атакувате психологическите 20 000 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още