IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси прекъснаха печелившата си серия преди данните за инфлацията

Книжата на свързани с туризма компании, които тласкаха пазара нагоре през тази седмица, поевтиняха в четвъртък

23:58 | 09.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

S&P 500 и Nasdaq Composite завършиха сесията в четвъртък с понижение, след като всички три основни индекса постигнаха ръстове в три поредни дни. Трейдърите сложиха ралито на пауза и насочиха вниманието си към данните за инфлацията, които трябва да бъдат публикувани в петък, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи търговията на ниво от 35 754,69 пункта, губейки по-малко от един пункт. Широкият измерител S&P 500 се понижи с 0,72% до 4667,45 пункта, а Nasdaq Composite е надолу с 1,7% до ниво от 15 517,37 пункта. И трите индекса обаче са напът да запишат печеливша седмица.

Редица компании, свързани с туризма, които изведоха пазара нагоре през седмицата, днес отбелязаха спад. Книжата на Carnival и Norwegian Cruise Line поевтиняха с около 1,6%. Цената на акциите на United Airlines се понижи с 1,7%. Цената на акциите на компаниите за резервации Expedia и Booking Holdings се понижи съответно с 1,5% и 1,7%. Книжата на Invesco Dynamic Leisure поевтиняха с 1%, а Entertainment ETF записа сходен спад. Всички обаче се насочват към седмичен ръст.

Цената на акциите на American Airlines се понижи с 0,4%, след като компанията съобщи, че намалява полетите си, защото още очаква доставки на Boeing Dreamliner. Цената на акциите на Boeing намаля с 1,6%.

Книжата на Rent The Runway поевтиняха с 12%, след като тя обяви увеличаване на загубите и по-нисък ръст на абонатите в сравнение с периода преди пандемията за третото тримесечие. Книжата на производителя на електромобили Lucid поевтиняха с 4%, след като компанията предложи конвертируеми облигации на стойност 1,75 млрд. долара.

Но има и някои положителни новини. Цената на акциите на CVS нарасна с 4,5%, след като тя публикува оптимистични прогнози преди деня на инвеститорите. Книжата на RH поскъпнаха с 5,4%, след като компанията за търговия със стоки за дома обяви силни финансови резултати и повиши долния диапазон на прогнозите си за приходите.

Движението в цената на акциите се случва преди важните данни за инфлацията през ноември на министерството на труда в петък. Икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакват годишният темп на ускоряване да е достигнал 6,7%. Ако очакванията се потвърдят, това ще е най-голямото покачване от юни 1982 г.

„Още едно изненадващо силно ускоряване на основната инфлация точно преди декемврийското заседание вероятно ще засили убеждението на Фед, която през последно време сякаш стана по-съсредоточена върху ценовата стабилност“, коментира икономистът от Citigroup Вероника Кларк. По-силна от очакванията инфлация „може да създаде още по-голямо усещане за неотложност Фед да реагира на високата инфлация чрез възможно по-ранно повишаване на лихвите“, допълва тя.

В четвъртък министерството на труда съобщи, че подадените за първи път заявления за помощи при безработица са възлезли на 184 хил. спрямо 211 хил., очаквани от икономисти, участвали в допитване на Dow Jones.

Цената на биткойна намаля с 6% до 47 675,39 долара ден след големия ден за криптовалутите във Вашингтон, когато ръководителите на шест от най-големите компании за криптовалути свидетелстваха пред Комисията по финансовите услуги към Конгреса.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 1,497% и 1,874%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0,35% до 96,23 пункта. Еврото поевтиня с 0,46% до 1,129 долара, а паундът поскъпна с 0,07% до 1,322 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,19% до 113,44 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи заради опасенията за перспективите пред икономиката на Китай, който е най-големият вносител на петрол в света, след понижаването на рейтинга на две китайски имотни компании.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент отписаха 1,40 долара от стойността си до 74,42 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 1,42 долара зо 70,94 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха спад от 0,5% до 1776,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още