IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вторият по големина LNG терминал в САЩ ще поднови работа през октомври

Европейските пазари реагираха с понижения в цената на газа на новината

14:43 | 04.08.22 г. 1
<p>
	Терминал за втечнен газ. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Терминал за втечнен газ. Снимка: Bloomberg LP

Вторият по големина терминал за втечнен газ в САЩ - тексаският Freeport LNG, ще поднови частично дейността си през октомври, съобщава Ройтерс. Съоръжението беше затворено след пожар в началото на юни, а регулаторните органи в САЩ установиха нарушения в работата и предписаха те да бъдат премахнати преди терминалът да заработи отново.

През Freeport LNG се доставят част от количествата втечнен газ за Европа. Ограничените доставки бяха сочени като една от причините за поскъпването на природния газ на европейските борси през юни и юли.

Очакванията са, че терминалът ще заработи в пълен капацитет до края на годината. С рестарта на част от дейностите компаниите, които оперират през терминала, вече ще са в състояние да изпълнят ангажиментите си по дългосрочните договори с клиенти.

Съобщенията за подновяване на работата, дори и в намален обем, обаче доведоха до успокояване на европейските газови пазари. В момента септемврийските контракти на TTF се търгуват за около 195 евро за мегаватчас. В последните дни суровината се търгуваше при над 200 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Ще поднови, ако не стане още някой пожар. Тамошните Петров и Баширов заловиха ли ги? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още