IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за безработицата в САЩ охладиха страстите на Wall Street

Акциите на Walmart поевтиняха с 3,6%, след като търговецът на дребно понижи прогнозата си за целогодишната печалба и освободи редица корпоративни служители

23:15 | 04.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Тревожните сигнали, свързани с безработицата в САЩ, помрачават настроенията на голяма част от инвеститорите на Нюйоркската фондова борса, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,26% до 32 726,82 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 0,08% до 4151,94 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 0,41% до 12 720,58 пункта.

Броят на новоподадените заявления за помощи при безработица в САЩ нарасна, доближавайки най-високото си ниво от миналия ноември насам, показа статистиката на щатското министерство на труда. Броят на молбите достига 260 хил. в седмицата до 30 юли, което е в съответствие с прогнозите на Dow Jones. Спрямо предходния седемдневен период, ревизиран в посока надолу, е налице ръст от 6 хил. броя, с който показателят се доближава до най-високото си ниво, отчетено през ноември.

Данните биха маркирали промяна в тенденциите на пазара на труда, чиято затегнатост започва леко да отслабва - движения, следени отблизо и от Федералния резерв на САЩ, който през юли одобри второ поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта.

Инвеститорите очакват новите данни за потребителските цени, които се очаква да бъдат публикувани в рамките на следващата седмица.

„Със сигурност бих смятал днешния ден за един от онези, в които всички изчакват преди да бъдат представени новите данни“, коментира Арт Хогън, старши пазарен стратег в B. Riley Financial.

Книжата на Amazon поскъпнаха с 2,24 на сто, докато цената на акциите на Meta и Microsoft нарасна съответно с по-скромните 0,7% и 0,1 на сто.

При полупроводниците книжата на AMD прибавиха 5,7% към стойността си, докато тези на Nvidia и Qualcomm поскъпнаха съответно с 1,4% и 0,8 на сто. Цената на акциите на Intel се понижи с 2,4 на сто.

щатски щатски

По отношение на автомобилните компании книжата на General Motors и тези на Ford поевтиняха съответно с 3,1 на сто и 2,2%.

Акциите на Walmart записаха ценови спад от 3,6%, след като търговецът на дребно освободи редица корпоративни служители, като преди това понижи прогнозата си за целогодишната печалба и предупреди, че дискреционните потребителски разходи се охлаждат. 

Ден по-рано управителят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че щатската икономика може да избегне рецесията, въпреки че Федералният резерв ще трябва да продължи да покачва лихвите, за да контролира инфлацията. "Смятам, че през второто тримесечие инфлацията бе по-висока, отколкото бях очаквал. Сега, след като това се случи, смятам, че ще трябва да достигнем по-високо ниво спрямо това, което посочих преди", каза Булард.

Централният банкер визира основния лихвен процент на Фед, който според него вероятно ще трябва да достигне равнище от 3,75-4% до края на 2022 г.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 2,661 и 2,949 на сто.

Доларовият индекс записа спад от 0,73 на сто до 105,73 пункта.

При петролната търговия цената на Брент се понижи с 2,92% до 93,95 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчете спад от 2,45 на сто до 88,44 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още