IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суаповите споразумения между 6 от големите централни банки вече са постоянни

Броят на участващите финансови институции няма да бъде увеличаван, а параметрите по споразуменията може да бъдат преразгледани през февруари

13:41 | 31.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Суаповите споразумения между 6 от големите централни банки вече са постоянни

Шест централни банки на страни с развити икономики обявиха, че ще направят постоянни досегашните си временни споразумения за валутни суапове с цел те да послужат като „благоразумна ликвидна опора“ в случай на бъдещи напрежения във финансовата област в световен мащаб, съобщи Ройтерс.

Японската централна банка, Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка, Английската централна банка и централните банки на Канада и Швейцария ще превърнат техните „временни двустранни споразумения за ликвиден суап“ постоянни, като те „ще действат, докато не бъде обявено друго“.

„Настоящите временни суапови споразумения помогнаха за понижаване на напреженията на финансовите пазари и смекчиха тяхното отражение върху икономическата обстановка“, се посочва в съвместно съобщение на финансовите институции.

Валутните суапови линии бяха въведени за пръв път преди близо 6 години в отговор на световния кредитен крах, който изсмука ликвидността от банките и заплашваше да срине цялата финансова система. Те представляваха важна част от действията, насочени срещу финансовата криза от 2007-2009 г., налагайки ограничения върху разходите за финансиране, които нарастваха спираловидно заради опасенията за риска от възможността средствата да не бъдат върнати.

Евентуалното преразглеждане на параметрите по споразуменията е насрочено за февруари.

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода заяви, че те са помогнали за връщане на стабилността на финансовите пазари, а решението да бъдат превърнати в постоянни не представлява някакъв нов сигнал за тревога по отношение на ликвидността.

„Решихме да ги направим постоянни, за да избегнем несигурност, тъй като изтичаха през февруари“, обясни Курода на пресконференция след обявяването на решението на ръководената от него институция за запазване на програмата за монетарно стимулиране на японската икономика.

„Не планираме да разширим кръга на включените в суаповото споразумение централни банки“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още