IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куба облекчи кредитните условия

Гражданите и малките фирми ще могат да заемат по-малки суми и ще имат повече време за изплащане на средствата на правителството

12:08 | 30.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Куба облекчи кредитните условия

Кубинското правителство облекчи ограниченията на кредитите за частните заематели в последната от серия мерки за подпомагане на затруднената икономика на Острова, съобщава ВВС. Президентът на страната Раул Кастро стартира програмата преди две години, като част от мерките за реформиране на кубинския социализъм.

Гражданите и малките фирми ще могат да заемат по-малки суми и ще имат повече време за изплащане на средствата на правителството. Минималната сума за кредитиране спада от 3000 на 1000 песо (67 долара), а максималният период за погасяването се вдига от 5 на 10 години, като хората ще могат да използват домовете и скъпоценностите си, за да гарантират заемите. 

По-рано през месеца Куба вдигна забраната за покупка на нови и употребявани коли. Всеки платежоспособен кубинец ще може да внесе автомобил чрез официална агенция. Досега разрешения получаваха само правителствени функционери и техни приближени.

Макар че кубинците  могат да кандидатстват за банкови кредити от 2011 г., едва около 500 човека са изтеглили заеми. Правителството иска да увеличи тази цифра в опитите си да насърчи 1,5 млн. души да се пренасочат от държавния към новосъздадения частен сектор.

В момента около 400 хил. човека, или 9% от трудовата сила на страната, са самонаети. Частния бизнес обаче има голям проблем – много малко са платежоспособните кубинци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още