IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale: Мечките побеждават биковете в развиващите се пазари

49% от пазарните участници са настроени за разпродажби в развиващия се свят

17:31 | 20.06.14 г.
Societe Generale: Мечките побеждават биковете в развиващите се пазари

Все повече мечи настроения завладяват инвеститорите, що се касае до развиващите се пазари, показа проучване на Societe Generale сред фонд мениджъри.

"Инвеститорите в развиващите се пазари ще се завърнат с предимно мечи настроения в близкото бъдеще", заяви пред CNBC Беноа Ан, ръководител на звеното за развиващи се пазари в Societe Generale.

Месечното проучване на кредитора сред инвеститори и хедж фондове показа, че 49% от пазарните участници са настроени за разпродажби в сравнение с 29-те на сто, отчетени в края на април. По този начин мечките победиха биковете за първи път от септември 2013 г. насам.

Интересен факт е, че резултатите са в противоречие с официалната позиция на самата Societe Generale.

"От наша гледна точка Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) представи бичи сигнал за пазара на рискови активи. Това, съчетано с корекцията на политиката на Европейската централна банка, представена по-рано този месец, създава благоприятна среда за риск", отбеляза Ан в отделно изследване в четвъртък.

"Загрижени сме, че положението в Ирак има потенциала да подкопае представянето на развиващите се пазари", допълни той.

"Ние също така отделяме специално внимание на цената на петрола, която за нас се превърна в основен показател за риска за развиващите се пазари", отбеляза още Беноа Ан.

Страхът, че добивът на иракски петрол може да бъде прекъснат от сунитските бунтовници "повиши фючърсите върху брента с повече от 5 на сто през последните 10 дни до почти 115 долара за барел. Ирак произвежда около 3,3 млн. барела на ден и е вторият по големина и най-бързо развиващ се производител от ОПЕК", изтъкна анализаторът.

"Валутите на развиващите се пазари се очертават като най-предпочитания клас активи, а акциите са далеч назад на второ място", посочи още Ан, позовавайки се на проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още