IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЛАНА: Суровините са водеща инвестиционна възможност в идните 5 години

2016 г. носи доза несигурност за световната икономика, прогнозират от инвестиционния посредник

17:42 | 20.01.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Златото няма да надвиши 1 200 долара за тройунция

Златото регистрира спад през 2015 г., който отговаря на покачването на долара спрямо еврото. В началото на тази година обаче продажбите на рискови активи са изключително силни и златото успява да задържи позициите си. Новият диапазон на търговия е от 1000 до 1100 долара за тройунция, като все още не е тествана подкрепата на това ключово равнище.

Интересът на инвеститорите към златото е по-голям, отколкото тяхното желание да притежават останалите суровини – индустриални метали или петрол. Въпреки това кризата на пазара на суровини оказва негативно влияние върху златото. Геополитическите рискове имат слабо влияние върху цената му, а ниските лихви и липсата на инфлация ще продължат да отблъскват инвеститорите от благородните метали.

Очаква се златото да остане под натиска на поевтиняването на суровините през първата половина на годината. Краткосрочен ръст е възможен при разпродажби на фондовите пазари, но цената няма да се покачи над 1200 долара за тройунция.

Перспективата пред златото до края на годината е по-скоро негативна и цената му ще тества ключовото равнище от 1000 долара. То ще предостави добри възможности за дългосрочни инвестиции през следващите 3 години, като за предпочитане е да се увеличават постепенно експозициите в акции на златодобивни компании.

Петрол над 40 долара

Излишъкът при петрола ще се запази през цялата година, но най-силно ще бъдат засегнати производителите на шистов петрол в САЩ. Основната причина за силните разпродажби на петрол в началото на годината е сривът на фондовия пазар в Китай, който се пренесе върху всички финансови инструменти. Това не е свързано с икономическия растеж в страната, въпреки че вероятно ще има негативен ефект. Спадът на петрола е следствие на спекулативни позиции, които допълват съществуващото неравновесие в търговията със суровината. Поради тази причина спад в първите месеци на 2016 г. представлява краткосрочна възможност за инвестиция за покупка на нива 30 и дори 25 долара, ако се задълбочи сривът. 

Цената на петрола ще достигне през годината нива над 40 долара за барел. Текущите равнища са изключително критични за компаниите в САЩ, които добиват шистов петрол и които имат по-високи разходи. Кризата в този сектор ще се задълбочи и ниските ценови нива ще доведат до затваряне на производствени мощности и до постепенно ликвидиране на излишъка през тази година. В края на 2016 г. ще има значително по-добра среда за дългосрочни инвестиции в сектора, особено в акции на петролни компании.

Акции – година на внимателно управление

Изключително лошият старт на годината ще даде своето отражение върху търговията с акции по света и през следващите няколко месеца. Спадът е следствие на събитията на китайския пазар, които са по-скоро повторение на случилото се през август-септември 2015 г., отколкото да са индикатор за назряваща световна криза. Инвеститорите също така не възприемат негативно повишаването на лихвите в САЩ. Това не бива да се тълкува като липса на рискове пред щатския и европейските пазари. Основният проблем в момента е как китайската икономика ще продължи да се развива и дали забавянето на растежа й няма да повлияе върху глобалния растеж.

Исторически погледнато, акциите в САЩ и Европа са слабо надценени. Това се дължи на нулевите лихвени равнища, които доведоха до високата оценка на книжата. Процесът на нормализиране на лихвите ще доведе до 2-3 години на по-слаб ръст на акциите спрямо предишните години. Оценката на акциите ще се подобрява единствено от покачването на финансовите резултати на компаниите. Краткосрочните корекции, които през следващите години ще са по-чести, може да се използват за спекулативни печалби. По този начин може да се постигне по-висок резултат от сравнително скромните темпове на годишен ръст на борсите от 5-10%.

Инвестициите в акции трябва да са насочени към определени сектори, като за най-подходящи считаме финансовия сектор и нецикличните потребителски стоки (храни и напитки, бързооборотни стоки). По-рискови са акциите в петролния сектор и в добива на индустриални метали, за които считаме, че ще достигнат дъното си през годината. Суровините ще бъдат най-интересният сектор, но и най-рисковият. Инвестициите в Китай също носят най-голяма опасност от загуби, защото оценката на акциите в страната е много по-висока спрямо останалите големи пазари.

2016-та ще бъде година на внимателно управление на парите, като европейските пазари са най-перспективни. Причината за това е евтиното евро и продължаващите стимули на Европейската централна банка, които подкрепят печалбите на европейските компании. Освен това оценката на книжата от ЕС е по-атрактивна от акциите в САЩ.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
mistt
преди 8 години
съвет на зомби , за зомбита...Елана дори не разбират , че правят свиррки на световния елит и оттам им идва лапаницата.И малките деца знаят , че нефта не може да свърши , но зомбитата не вЕрват!!!Айде зомбитааа , трейдърчета , залагайте на игричката...Елана дори не хеджира позициите - просто чака безмозъчните трейдъри сами да си самоликвидират сметките чрез маржинкола.За 3 месеца 70 % от тез които играят в Елана(не само там) си губят парите - до 1 г -99% си губят парите .Самички.Никой не ги натиска , те си звънят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
emos
преди 8 години
Аз ли съм *** или някой се ***?Дръпнатата икономика продължава да боксува а ние да купуваме суровини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
SOFIX
преди 8 години
Ми много добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още