IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият президент на Бразилия Лула да Силва ще бъде съден за корупция

Прокуратурата смята, че има достатъчно доказателства за започване на съдебен процес срещу него, съпругата му и още шестима души

08:32 | 21.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият президент на Бразилия Луиш Инасио Лула да Силва по време на един от протестите в подкрепа на отстранената от президентския пост Дилма Русев през миналата година. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Бившият президент на Бразилия Луиш Инасио Лула да Силва по време на един от протестите в подкрепа на отстранената от президентския пост Дилма Русев през миналата година. Снимка: архив, Ройтерс

Бившият президент на Бразилия Луиш Инасио Лула да Силва ще бъде съден по обвинения в корупция и пране на пари, съобщи федералният съдия Сержио Моро, цитиран от AP.

Моро каза, че има достатъчно доказателства за започване на съдебен процес срещу Лула, съпругата му и още шест души във връзка с корупционния скандал с държавната петролна компания Petrobras, предава БТА.

Прокуратурата определи Силва като "главнокомандващ" на схемата, по която са получени подкупи за милиони долари в замяна на раздути обществени поръчки от компанията.

Решението на съдията беше очаквано, след като прокуратурата повдигна миналата седмица обвинения срещу Лула да Силва.

Моро каза, че според прокуратурата строителната компания ОАС е платила на Лула да Силва подкуп в размер на 3,7 млн.  реала (1,11 млн. щатски долара), за да се сдобие с договор за обществена поръчка.

"Фактите и доказателствата за мен са достатъчни, за да приема обвинението", каза Моро в съобщение до медиите. "Както се твърди, Лула да Силва е получил облаги от фирмата ОАС. Според обвинението той е знаел за участието й в престъпната схема, която е навредила на Petrobras ", допълва той.

Лула да Силва определи като "фарс" и "пиротехнически спектакъл" обвиненията срещу себе си, предаде Франс прес. "Тъжен съм, защото току-що научих, че съдия Сержио Моро е приел обвиненията срещу мен, въпреки че това е фарс, огромна лъжа, голям пиротехнически спектакъл", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още