IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическите шокове може да се окажат препятствие за мегасделките през 2017 г.

Глобалният интерес към мегасделки може да се забави на фона на перспективите за по-силен протекционизъм

16:45 | 29.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

3. Президентът Тръмп

Докато Тръмп се подготвя да поеме поста през 2017 г., някои от предложенията му може да имат "помитащо влияние" върху компаниите, които искат да правят бизнес и сделки в САЩ.

Той призова за данъчни облекчения, които може да доведат до репатрацията на средствата на американските компании извън страната и по-ниски данъчни сметки. А това може да освободи милиарди долари за сливания и придобивания в страната, както и за дивиденти и обратно изкупуване на акции.

„Това ще освободи пари за сливания и придобивания и ще захрани вълна от сделки“, казва главният изпълнителен директор на LionTree Advisors Арая Буркоф в коментар. „Репатрирането може да бъде от особена полза на Apple, Microsoft, Alphabet, Cisco и Oracle, които държат около 500 млрд. долара в брой извън страната“.

Твърдата линия на Тръмп по отношение на Китай и изборът на членовете на администрацията му може да доведе и до повече регулации при инвестициите от страната в САЩ.

Оптимизъм

Въпреки това някои катаклизми все пак създават възможности за купувачите. Чуждестранните придобиващи компании са похарчили най-голяма сума за европейски активи тази година от поне 1990 г., сочат данни на Bloomberg, възползвайки се от по-слабите валути, които са направили сделки по-евтини.

Някои в индустрията остават оптимисти за 2017 г.

„Победата на Тръмп вля огромно доверие в пазарите, а нищо не е по-важно за сливанията и придобиванията от доверието в бъдещето“, казва Джон Райс, ръководител на глобалните сливания и придобивания в White & Case. “Оставаме оптимисти за сделките през 2017 г. и очакваме те да бъдат по-активни от 2016 г., макар и не колкото през 2015 г.“.

Американските компании може да се окажат големите печеливши. „Ако Тръмп продължи да бъде възприеман като искащ и можещ да приложи пробизнес програмата си, това ще увеличи способността на американските компании да правят придобивания по света и да направят САЩ по-атрактивни за неамериканските придобиващи“, казва Райс. „Като цяло САЩ ще бъдат приети като сравнително добро място за правене на сделки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още