IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Call of Duty: Играта продължава

Играта се оказа забележително издръжлива и на конкуренцията, и на корпоративните скандали

21:51 | 07.11.13 г.
Call of Duty: Играта продължава

Очевидно някои медузи никога не умират, поне според учените. Те непрекъснато бълват нови клетки, които се трансформират и регенерират, обезсмъртявайки един и същи звяр отново и отново в океанската история.

Според Businessweek същото важи и за видео игрите. Или поне така изглежда напоследък в един бранш, който все повече зависи от пускането на безкрайни поредици от хитове в опит да се пребори конкуренцията от експлозията на игри по поръчка, състезаващи се за вниманието на клиентите им.

Един от примерите е Call of Duty - изключително популярната игра, която съвсем наскоро пусна поредната си версия. Call of Duty: Ghosts е 10-тата итерация на франчайза за милиарди долари на Activision, чиято премиера бе през 2003 г.

Играта на военна тематика доказа, че е забележително издържлива. Тя оцеля нашествието на игрите за мобилни устройства и тези в социалните мрежи, както и някои проблеми, които сполетяха индустрията на видео игрите. С други думи Call of Duty издържа нападения от страна на Facebook, Zynga и Angry Birds и надживя различни критики и засечки в интернет.

Поредицата преодоля и щателен преглед от страна на законодателите във Вашингтон заради кървавото нападение в училището в Нютаун, щата Кънектикът, дело на голям фен на Call of Duty.

Най-изумителното е, че играта продължи да е успешна и въпреки обърканата и спорна раздяла със създателите на франчайза - Джейсън Уест и Винс Зампела, които Activision уволни през 2010 г. В крайна сметка Activision бе принудена да се споразумее с Уест и Зампела срещу десетки милиони долари, според публикации в медиите.

В тази ситуация Call of Duty не само успя да надживее корпоративните спорове, но и някак си излезе от всичко това по-силна от всякога. Трите последвали версии на Call of Duty, произведени без Уест и Зампела, донесоха брутни приходи от по над 1 млрд. долара всяка. Акциите на Activision се покачиха с 30% от уволнението на двамата насам, а шефът на фирмата миналата година получи заплата в размер на 64,9 млн. долара, отстъпвайки единствено на Лари Елисън.

Със сигурност Call of Duty: Ghosts не страда от липса на предизвикателства. Играта вече е в центъра на набъбваща полемика за конзолите от следващо поколение. До момента отзивите за нея са смесени. В предстоящите седмици тя ще се сблъска и със силна конкуренция от страна на Battlefield 4, а новината за пускането й съвпадна със съобщението, че мъж е стрелял по хора в търговски център в Ню Джърси броени часове преди представянето на играта в магазин наблизо.

Въпреки това историята е доказала, че феновете на Call of Duty вероятно ще продължат да прииждат на тълпи, за да се сдобият с последната версия, която бе предшествана от щедра едномесечна рекламна кампания с участието на Меган Фокс. На фона на приходите за над 1 млрд. долара, реализирани от Grand Theft Auto V в рамките само на три дни по-рано тази година, не очаквайте хитовата стратегическия игра да изчезне от света на видео игрите в обозримото бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още