IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Disney е изправена пред съд заради замяна на американски служители

На тяхно място тя наема чуждестранни експерти

13:10 | 26.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският развлекателен концерн Disney е заплашен от две групови дела, заведени срещу него.

Лео Переро и Дена Мур твърдят, че нелегално са били заменени от чуждестранни работници в компанията, като са били уволнени от работните си места в IT сферата в Walt Disney World в Орландо през януари 2015 г.

На двамата е казано, че имат 90 дни, за да обучат хората, които ще ги заместят – чужденци с H-1B визи, най-честите визи за висококвалифицирани чуждестранни работници. На Переро и Мур е заявено, че ако не се съгласят, няма да имат право на обезщетения и бонуси при напускането си, пише CNN,

Те обаче не са единствените, изпаднали в подобна ситуация. Близо 300 служители на компанията също са загубили своите работни места.

Делата, заведени във Федералния съд в Тампа, засягат Disney и две международни консултантски компании – HCL и Cognizant, за заговор за нарушаване на закона.

HCL и Cognizant са аутсорсинг компании, известни с подаването на голям брой H-1B петиции всяка година. По закон H-1B работник не може да замени служител от САЩ, а делата залагат именно върху това.

И двата иска са заведени от адвокат Сара Блекуел и са отнесени и до Комисията за равни възможности за работа от името на бившите служители на Disney.

Блекуел твърди, че Disney не е единствената компания, която използва аутсорсинг фирми, за да наема имигранти, които да заместят американски служители. Но е първата, която е хваната да го прави.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още