IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стриймингът на песните на Дейвид Боуи скочи с 2822%

Продажбите на албумите на певеца също отбелязват значителен ръст след смъртта му

15:27 | 13.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изглежда през последните дни всички слушат Дейвид Боуи. Стриймингът на песните на покойната поп икона скочиха с 2822% в Spotify, пише Guardian.

Боуи почина в неделя (10 януари) след 18-месечна битка с рака. Оттогава досега музикантът е спечелил 2,5 млн. нови слушатели в стрийминг платформата, което означава, че месечните му слушатели са се увеличили с 62,5%.

Най-слушаната песен в Spotify е „Heroes” от 1977 г., при която увеличението е с 3630%. Втора по популярност се нарежда „Let's Dance”, чийто ръст на слушанията е 3942%, следвана от сингъла от последния албум на певеца „Blackstar”.

Интересното е, че въпреки че слушанията на песните на Боуи в Spotify са скочили толкова много, ръстът изобщо не е толкова висок, колкото този след смъртта на Би Би Кинг – 9800%.

Това може да се дължи на факта, че популярността на Боуи и огромният му музикален каталог са поддържали нивото на слушането на произведенията му високо.

Същевременно продажбите на „Blackstar”, който беше пуснат на пазара само два дни преди смъртта на певеца, скочиха значително заедно със свалянията на най-добрите хитове на певеца. Албумът се изкачи до челната позиция в класациите, продавайки 43 000 бройки от петък досега, предава Ройтерс.

По думите на инвеститора Дейвид Пулман състоянието на Боуи може да бъде оценено на до 100 млн. долара, отчасти защото певецът притежаваше 100% от своята музика.

"Той беше достатъчно умен да вярва в себе си. Повечето изпълнители бързо продават нещата си и не задържат правата върху песните си“, коментира Пулман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още