IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои технологии формират бъдещето на храната ни?

Традиционното земеделие няма да изчезне, а голяма част от неговите практики ще се запазят, твърдят представители на индустрията

18:33 | 22.08.21 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

От портокали и лимони, отглеждани в Испания, до риба, уловена в Атлантическия океан, много от тези храни са част от разглезения ни избор, когато става дума за избора на съставките, които влизат в чинията ни.

И все пак, тъй като притесненията за околната среда и устойчивостта нарастват, дискусиите за това как и къде отглеждаме храната си стават все по-належащи, пише CNBC.

Миналия месец дебатът попадна в медиийните заглавия във Великобритания, когато беше включен във втората част от Националната стратегия за храните – независим преглед, поръчан от правителството на страната.

Обширният доклад е оглавяван от ресторантьора и предприемач Хенри Димбълби и се фокусира основно върху хранителната система на Англия. В него се стига до няколко отрезяващи заключения.

В резюмето се посочва, че храната, която консумираме, и начинът, по който я произвеждаме, „нанасят ужасни щети на нашата планета и нашето здраве“.

Според публикацията глобалната хранителна система е „най-големият фактор за загубата на биологично разнообразие, обезлесяване, суша, замърсяване на сладки води и срива на подводния свят“. Освен това докладът посочва, че хранителната система има втория по големина принос за измененията на климата след енергийната индустрия.

Докладът на Димбълби е един от примерите за поредното сигнализиране за хранителните системи – терминът, с който Организацията по храните и земеделието към ООН (FAO) обхваща всичко – от производството и преработката до разпространението, потреблението и изхвърлянето на храна.

Според FAO хранителните системи консумират 30% от наличната енергия на планетата. Освен това „съвременните хранителни системи са силно зависими от изкопаемите горива“.

Всичко дотук със сигурност дава храна за размисъл. По-долу CNBC разглежда някои от идеите и концепциите, които биха могли да променят начина ни на мислене за селското стопанство.

Разрастващи се градове

Редица интересни идеи и техники, свързани с градското производство на храни, започват да набират сила по света и да предизвикат интерес, макар и в много по-малък мащаб в сравнение с по-утвърдените методи.

Да вземем хидропониката, която Кралското градинарско общество определя като „наука за отглеждане на растения без използване на почва, а чрез подхранване с минерални хранителни соли, разтворени във вода“.

В Лондон компании като Growing Underground използват LED технология и хидропонни системи за производството на зеленчуци на 33 метра под земята. Компанията казва, че нейните култури се отглеждат през цялата година в контролирана среда без пестициди, като за целта се ползва възобновяема енергия.

С фокус върху „хиперлокалното“ Growing Underground твърди, че нейните растения „могат да бъдат във вашата кухня до четири часа, след като са набрани и опаковани“.

Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 11
zelka007
преди 2 години
хидропониката има смисъл при икономики , които не могат да вадят 2-3 реколти зеленчуци поради климатични условия . и цената на обработваемата земя е зверска . или пак поради климатични условия карат всичко в хладилни камери и със самолет . в нашият климатичен пояс все още е нерентабилна ... боян . не можеш да направиш разлика от магданоз отгледан в оранжерия и такъв във хидропонна ферма . няма разлика във вкусовите качества , получават еднакви хранителни вещества . никаква разлика и във външният вид . даже в хидропониката растът около 50% по-бързо , защото е контролирана средата ... м/у другото това ни чака след има няма 30-40 години ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
++1000000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
каквото ядеш , това си ! като начало предлагам на екипа на инвестора да привиква към буболечките ... щото те ша са лукс спрямо 3д говнотиите които следват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
Боян
преди 2 години
А забравих, правим го в името на природата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
Боян
преди 2 години
Значи да започваме да гледаме зеленчуци без почва и слънце, а след някой друга година като масово хората са забравили вече нормалния вкус ще започнат всичко на 3Д принтери да пускат, кой го интересува вкуса и качеството важното е стадото да е нахранено, без значение че храната е безкрайно вредна и безвкусна, бизнеса на първо място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още