IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как европейският финансов сектор затяга правилата

Реформите са опит да се освети повече как и кога се търгуват активи, но не всички са готови за тях

18:15 | 29.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Има ли заплахи за анализаторите?

Новият регламент също така принуждава мениджърите на фондове да плащат на брокери и банки поотделно за изследователски и търговски услуги, а не само една комбинирана такса за двете дейности.

Това се обяснява като опит за увеличаване на прозрачността в управлението на фондове, тъй като клиентите ще видят директно как се използват парите им. Очаква се това да доведе до ограничаване на разходите за анализи.

Консултантската компания „Оливър Уайман“ изчисли, че разходите за изследване на инвестициите в световен мащаб могат да паднат с около 1,5 млрд. долара годишно, когато правилата влязат в сила през януари. Консултантската компания оценява текущите общи разходи в размер на 5 млрд. долара.

Дали пазарът е готов за 3 януари?

Въвеждането на Mifid II се забави с една година, след като Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) предупреди, че техническите насоки на законодателството няма да бъдат готови за началото на 2017 г.

От гледна точка на играчите в сектора, допълнителната година беше добре дошла, но някои изследвания показват, че много от тях все още не са готови.

ESMA заяви, че от 3 януари всички дружества трябва да разполагат с LEI код (Legal Entity Identifier), в противен случай няма да могат да търгуват.

LEI кодовете се въвеждат, за да помогнат на регулаторите да идентифицират и преследват пазарните злоупотреби като търговия с вътрешна информация и манипулиране на пазара.

Очаква се големите търговци в отрасъла вече да отговарят на това условие, но остават въпроси по отношение на малките и средните играчи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още