IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как европейският финансов сектор затяга правилата

Реформите са опит да се освети повече как и кога се търгуват активи, но не всички са готови за тях

18:15 | 29.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За европейския финансов сектор на 3 януари 2018 г. влиза в сила нов набор от правила, които ще имат значителни последствия за индустрията, пише CNBC.

Реформите са опит да се освети повече как и кога се търгуват активи. Всеки, който купува или продава акции, облигации, чуждестранна валута, стоки или търгувани на борса фондове (ETF), ще бъде засегнат от новите стандарти.

Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, започна съставянето на законодателството, известно като "Mifid II", след като първоначалният набор от правила беше пометен от финансовата криза през 2008 г.

Какво обаче представлява Mifid ("Директивата относно пазарите на финансови инструменти") и как ще се отрази тя на финансовия сектор?

Оригиналът на Mifid се появи през ноември 2007 г., точно преди финансовата криза. Целта му беше да помогне на Европа да интегрира финансовите си пазари и да намали търговските разходи. Основният му фокус беше върху акциите, но сега Mifid II иска да разшири правилата, за да включи други класове активи.

Mifid II е и опит за по-добро регулиране на извънборсовите договори, които включват директни сделки между купувач и продавач.

Европейските финансови регулатори твърдят, че новите правила ще подобрят доверието на инвеститорите и ще укрепят индустрията.

Световното въздействие

Правилата са измислени от ЕС и ще обхващат всички страни в рамките на блока, но те ще засегнат и някои сделки в други юрисдикции.

Опциите - вид финансов дериват, използван от търговци, които имат базов актив, регистриран в Европа, ще попаднат в обхвата на законодателството. Друг пример е банка в Азия, която продава финансови инструменти на клиент от ЕС. Глобалните институции, които извършват такива сделки, също са принудени да преминат от телефонни сделки към електронни платформи, за да позволят по-добър одит.

Mifid II изисква 50 допълнителни полета за данни, които да се попълват за всяка сделка, отколкото досега се изискваше, като се противопоставя на правилата за поверителност, които уреждат други региони.

Последна актуализация: 18:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още