IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата цел пред златото – 1 880 долара за тройунция

Графиката на метала разкрива възможности за краткосрочни печалби, показва анализ на Дарил Гупи

10:11 | 08.02.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Следващата цел пред златото – 1 880 долара за тройунция

В исторически план цената на златото се е определяла от три основни фактора – хеджирането на валутен риск, търсенето от страна на бижутерите и действията на централните банки. В днешно време обаче трябва да се добави и още един фактор – активността на борсово търгуваните фондове (ETF).

Това се казва в технически анализ за цената на златото, изготвен от анализатора Дарил Гупи за CNBC.

Използването на златото като инструмент за предпазване от валутен риск върви ръка за ръка с действията на централните банки. Когато книжните пари са под някаква заплаха, златото се превръща в естествено предпазно средство – инвеститорите, които се страхуват за долара и еврото започват да купуват злато.

Продължаващите проблеми на еврото и рискът от разпадане или преструктуриране на еврозоната са основен двигател за цената на златото в момента.

Увеличаващото се търсене се наблюдава и чрез действията на борсово търгуваните фондове, на които вече се пада значителна част от търговията със злато. По правило вложителите в такива фондове не мотивират покупките си със същите аргументи, с които го правят професионалните трейдъри или бижутерите.

Подобно на борсово търгуваните фондове е и поведението на централните банки, на които се налага да трупат резерви в злато, за да предпазят валутните си позиции. През 2010 и 2011 година покупките от централни банки дадоха силна подкрепа за продължаване на възходящия тренд на цените.

Към момента липсват каквито и да било сигнали или доказателства, че в близко бъдеще централните банки ще започнат да продават злато, което запазва подкрепата за тренда.


Графика: CNBC

Седмичната графика на цената на златото, търгувано на борсата в Ню Йорк, показва силно изразен канал. Той започва през април 2010 година, откъдето започва линията на подкрепа на цените. Линията на съпротива пък е с начало май 2010 година, посочва Гупи.

Текущото възходящо движение води своето начало от нивото 1 570 долара за тройунция, което всъщност лежи на линията на подкрепа, обяснява анализаторът.

Последна актуализация: 02:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
nemupuka
преди 12 години
Имаш мокри сънища!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
stoiloff
преди 12 години
Много ще ми е интересно когато цената се върне на нормалната си стойност от около 500 долара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
jbd
преди 12 години
Добре де, този Гупи ли е, Хелер ли е, какво ще обясни, когато златото стане 2500-3000 през тази година?! Напълно ще е забравил какво е прогнозирал и ще плещи някакви други глупости. Логичен е въпросът, каква е ползата от такива псевдоспециалисти и нагаждачи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
kofe85
преди 12 години
това е ясно на всички :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още