IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът тип „Брент“ е на близо 4-месечно дъно

Американският лек суров петрол обаче поскъпва за първи път от пет сесии

10:15 | 17.05.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Петролът тип „Брент“ е на близо 4-месечно дъно

Цената на петрола от сорта „Брент“ се понижи до близо 4-месечно дъно тази сутрин, тъй като инвеститорите избягват по-рисковите активи на фона на политическия хаос в Гърция и проблемите в еврозоната, а предлагането на суровината може да се повиши, ако страните от Г-8 освободят част от резервите си преди налагането на санкции срещу Иран от юли, съобщи Ройтерс.

Цената по доставките на сорта „Брент“ намаля с 42 цента до 109,33 долара за барел, след като достигаше и 109,01 долара, което е най-ниското ниво в рамките на дневната търговия от 25 януари насам.

За пръв път от 5 сесии обаче американският лек суров петрол поскъпна, като цената му се повиши с 53 цента до 93,34 долара за барел.

„Кризата в Европа може да върви само в една посока и тя е Гърция временно да напусне еврозоната“, заяви Джонатан Берат, главен изпълнителен директор на изследователската компания в областта на суровините BarrattBulletin, базирана в Сидни. „Ако разпространението на кризата продължи и оптимизмът на хората продължи да се понижава, това ще доведе до по-малко вносни поръчки от Китай и ще постави търсенето на петрол под натиск“, добави той.

Цената на петрола е под натиск и заради нарастващото предлагане, след като запасите от петрол в САЩ нараснаха за 8-ма поредна седмица, достигайки най-високото си ниво от 1990 г., а добивът на суровината в държавите-членки на ОПЕК също се увеличи.

„В момента предлагането е прекалено голямо и е много вероятно цената на петрола да се понижава постоянно в краткосрочен план, докато доставките не се понижат до по-управляемо ниво“, заяви Мигел Ауденсиал, трейдър в CMC Markets.

Японската информационна агенция Kyodo пък съобщи, че американският президент Барак Обама ще търси подкрепата на останалите лидери от Г-8 на срещата им на високо равнище в края на седмицата за освобождаване на петролните резерви, преди европейското ембарго върху вноса на ирански суров петрол да влезе в сила от 1 юли.

От Международната агенция за енергетика пък обявиха, че цената на петрола остава заплаха за крехкото световно икономическо възстановяване въпреки спада ѝ напоследък, като институцията е готова да освободи част от резервите си, ако това се наложи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
vembata
преди 12 години
Нека да пада и нека да спрат да спекулират с цената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още