IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GDF Suez влезе в проекта Набуко

Компанията купи 9% от проектогазопровода от OMV

11:09 | 28.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
GDF Suez влезе в проекта Набуко

Френската енергийна компания GDF Suez S.A. купи част от дела на OMV в проекта Набуко-запад, съобщи австрийската компания, цитирана от MarketWatch.

Сделката се очаква да бъде финализирана през втората половина на годината, а цената не се съобщава заради споразумение, подписано и от двете компании, да не я разкриват, както и другите условия по нея.

Изданието припомня, че RWE продаде на OMV – един от основните акционери в проектогазопровода, 17-процентния си дял в проекта.

Акционерната структура в газопровода вероятно ще претърпи още промени, тъй като консорциумът „Шах Дениз“ обяви още миналата година, че възнамерява да придобие 50% от проекта. Консорциумът обаче все още не е взел окончателно решение.

"Набуко" се конкурира с няколко други проекти за газопроводи за пренос на азерски природен газ от находището “Шах Дениз ІІ” за Европа.

Един от тях е Trans Adriatic Pipeline (TAP), който се планира да пренася газ чрез съществуващата турски инфраструктура през Гърция и Албания до Италия. TAP се управлява от норвежката компания Statoil, която е партньор в газово находище “Шах Дениз ІІ” заедно с BP, германската E.ON Ruhrgas и швейцарската EGL.

Инвестиционното решение за газопровода Набуко се очаква в средата на годината, а самото строителство вероятно ще започне в началото на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още