IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото продължи да се покачва въпреки поскъпването на долара

Стойността на ценния метал се задържа над 1400 долара за тройунция, което е най-високото ниво за последните повече от две седмици

09:50 | 31.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото продължи да се покачва въпреки поскъпването на долара

Фючърсите върху златото продължиха възходящия си тренд от последните два дни в електронната търговия в петък, задържайки позициите си над 1400 долара за тройунция въпреки поскъпването на долара, съобщава Market Watch.

Цената на златото c доставка през август се покачи с 6,90 долара, или 0,5%, до 1418,90 долара за тройунция по време на търговията в Азия, след като добави 1,5% към стойността си в четвъртък в COMEX борсата на New York Mercantile Exchange.

Ръстът от четвъртък, който повиши стойността на фючърсите за август над психологическата граница от 1400 долара за тройунция – най-високото ниво за последните повече от две седмици, дойде след спада на долара, причинен от разочароващите данни за растежа на първата икономика в света.

Въпреки това доларът преустанови спада си в петък, като доларовият индекс ICE достигна 83,060 пункта спрямо 83,022 пункта в четвъртък.

Тенденцията за отслабване на долара спомогна за подобрението на цените на златото и други деноминирани в долари стоки през последните дни, като ги направи по-евтини за закупуване от притежателите на други валути.

При търговията с други ценни метали в петък среброто с доставка през юли добави 7 цента към стойността си, или 0,3%, до 22,76 за унция, затвърждавайки ръста си от 1,1% в четвъртък.

Фючърсите върху медта с доставка през юли се покачиха минимално с 1 цент, или 0,2%, достигайки до 3,32 за паунд.

Анализатори очакват раздвижване в стойността на медта, като фючърсите може да реагират на официалните данни за производството в Китай, които трябва да бъдат обявени в събота. Инвеститорите са в очакване дали данните от промишления PMI индекс, изготвян от китайското правителство, ще съвпаднат с предварителните резултати, изготвени по-рано от експертите от HSBC и Markit.

Отстъпление от възходящия тренд от последните дни се забелязва при платината и паладия. Платината с доставка през юли намали стойността си с 2 долара, или 0,1%, до 1480,60 долара за унция, докато фючърсите върху паладия с доставка през септември спаднаха с 3,45 долара, или 0,5%, до 757,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още