IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната индустрия ще намали разходите с 1 трлн. долара заради срива на цената

Разходите са планирани за проучвания и развитие, като най-много съкращения ще има в САЩ

15:36 | 15.06.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Петролната и газовата индустрия ще намалят планираните разходи за проучвания и развитие с 1 трлн. долара заради срива на цените на петрола, което ще доведе до по-бавен ръст на добива, твърди консултантската компания Wood Mackenzie, цитирана от Bloomberg.

Световните инвестиции в развитието на петролните и газови ресурси от 2015 г. до 2020 г. ще бъдат с 22%, или 740 млрд. долара, по-ниски от очакванията в сравнение с периода преди срива на цените през 2014 г., като най-дълбоките съкращения ще са в САЩ, казва Wood Mackenzie в доклад от сряда. Още 300 млрд. долара ще бъдат елиминирани от разходите за проучвания. Глобалното производство ще бъде с 3% по-ниско от предишните прогнози, посочва още консултантската компания.

„Влиянието от понижаващите се цени на петрола върху глобалните разходи за проучвания и развитие е огромно“, пише в доклада Малкълм Диксън, водещ анализатор в Wood Mackenzie. „Компаниите отговарят на спада като отлагат или спират проекти“ реално във всяка страна производителка на петрол, казва той.

Глобалното свръхпредлагане в резултат на по-високия шистов добив в САЩ в комбинация с решението на ОПЕК да поддържа нивото на производство, за да запази пазарния си дял, доведе до срив на цените на петрола през 2014 г. Макар че петролът сорт Брент се възстанови с над 75% от 12-годишния минимум от януари, сегашната цена от около 49 долара за барел все още е по-ниска от нивото ѝ от преди две години.

САЩ преминават през най-дълбоките съкращения на разходите. Прогнозираните капиталови инвестиции там са с над 50% по-ниски за тази и следващата година – спад от около 125 млрд. долара, основно заради по-ограничено сондиране, казва Диксън в доклада.

Близкият изток е най-малко засегнатият регион, като не се очаква спад на инвестициите в Саудитска Арабия – най-големия износител на петрол в света, през тази и следващата година. Причината за това е, че няколко страни в региона заделят средства, за да поддържат пазарния си дял, казва докладът.

Съкращаването на инвестициите взима своята жертва и в производството. В сравнение с очакванията от преди срива на цените на петрола добивът тази година ще бъде с 5 млн. барела на ден по-нисък, а дефицитът ще се разшири до 6 млн. барела следващата година, сочат оценките на Wood Mackenzie.

Цените в американската неконвенционална петролна и газова индустрия са средно с една четвърт по-ниски спрямо пика им от 2014 г., казва Wood Mackenzie. В Русия намаляването на инвестициите с 40% в доларово изражение, очаквано през следващите две години, до голяма степен се дължи на обезценяването на рублата, коментира компанията.

„Засега някои от проектите, които се предвижват, ще продължат напред, тъй като разходите се намаляват значително“, казва Диксън. „Стартирането на следващия инвестиционен цикъл ще изисква още понижаване на разходите“ и увереност в по-високи цени.

Още за петролния пазар можете да разберете от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
То бива глупости ама това минава границите защото трябва да се планира консумацията на нефт и газ защото са изчерпаеми и водата също Обяснил съм основното = https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още