IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото със седмично поскъпване на фона на коментари от Фед

Шансовете за скорошно повишение на лихвите в САЩ отново попаднаха във фокуса на инвеститорите

11:23 | 22.08.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото приключи сесията в петък на червена територия, тъй като инвеститорите тълкуваха коментарите от редица представители на Федералния резерв на САЩ за евентуално повишение на лихвените проценти в САЩ, съобщава Investing.com

Златото с доставка декември на платформата Comex от борсата New York Mercantile Exchange поевтиня в петък с 11 долара (0,81%) до 1 346,20 долара за тройунция.

Шансовете за скорошно повишение на лихвите в САЩ отново попаднаха във фокуса на инвеститорите, след като председателят на Фед за Сан Франциско Джон Уилямс сигнализира подкрепа за затягане на паричната политика през септември.

„В контекста на силната вътрешна икономика с добра инерция има смисъл да се върнем към темпото на постепенни увеличения на лихвените проценти, по-добре рано, отколкото късно“, каза Уилямс в реч в четвъртък.

По-рано миналата седмица председателите на Фед за Ню Йорк и Атланта съответно Уилям Дъдли и Денис Локхарт заявиха, че има вероятност от повишение на лихвените проценти през септември.

Златото е чувствително към динамика в паричната политика на САЩ, тъй като при по-високи лихви се увеличават и пропуснатите ползи при инвестицията в злато. 

Доларовият индекс, който измерва силата на американската валута спрямо шест нейни конкурента, се повиши с 0,4% в петък и финишира на ниво 94,48 пункта.

По-силният долар натежава на благородния метал, тъй като той става по-скъп за притежателите на други валути.

Въпреки загубите в петък златото все пак записа седмичен ръст от 3,90 долара (0,34%) на фона на различни коментари за следващото повишение на лихвите в САЩ.

Към 10:50 часа българско време в понеделник златото поевтинява с 0,68% до 1 337,05 долара за тройунция.

Миналата седмица беше публикувана стенограмата от последното заседание на Фед и документът показа, че членовете на комисията по парична политика не са единодушни кога трябва да е следващата стъпка към по-високи лихви. Като цяло икономистите във Фед са съгласни, че са необходими още данни, преди да се стигне до затягане на паричната политика.

Постепенно повишение на лихвите се смята за по-малка заплаха за златото, отколкото серии бързи повишения.

От началото на годината златото е поскъпнало с близо 25%.

Също на платформата Comex фючърсите върху среброто се понижиха с 42,3 цента (2,14%) в петък до 7-седмично дъно от 19,31 долара за тройунция. За седмицата среброто поевтиня с 43,2 цента (2,19%), което е трети пореден седмичен спад.

Медта с доставка септември поевтиня в петък с 0,5 цента (0,02%) и финишира на ниво 2,167 паунда. За седмицата индустриалният метал поскъпна с 2,5 цента (1,26%), което беше първото седмично повишение от месец насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още