IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола бележат леки понижения

Глобалното свръхзапасяване продължава да тревожи инвеститорите

10:57 | 25.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в четвъртък, след като нарастващите резерви от горива в САЩ и Азия отново привлякоха вниманието на инвеститорите към глобалното свръхзасищане. Така се сложи край на краткотрайното ценово рали, a фючърсите върху петрола сорт Брент се ограничиха под 50 долара за барел, съобщава CNBC.

Фючърсите върху сорта Брент се търгуваха със спад от 7 цента до 48,98 долара за барел по време на азиатската сесия, а върху американския суров петрол - с понижение от 3 цента до 46,74 долара за барел.

Според трейдърите поевтиняването от тази седмица е спряло ралито, което повиши цените с над 20% по-рано през август на фона на разговорите за потенциална сделка на производителите на петрол за замразяване на добива в опит да се ограничи свръхпредлагането.

Надеждите за сделка бяха помрачени от рекордното производство на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и малкото перспективи за доброволни ограничения.

„Брентът се оказа под натиск и след като Ирак каза, че все още не произвежда толкова петрол, колкото трябва, повишавайки опасенията, че добивът от ОПЕК ще продължи да расте“, каза ANZ Bank в четвъртък.

Предвид високия добив не само от ОПЕК, но и от други големи производители като Русия, и със съмнителни перспективи пред търсенето анализаторите казват, че няма много надежди за край на свръхпредлагането, което понижи цените на петрола от над 100 долара за барел до сегашните нива от под 50 долара за барел от 2014 г. насам.

Анализаторите казват, че сериозните резерви сочат продължително свръхзапасяване, което натежава върху пазарите.

В САЩ търговските резерви от суров петрол са се увеличили с 2,5 млн. барела до 523,6 млн. барела.

При рафинираните продукти резервите по света също растат, тъй като търсенето се забавя, докато производството на рафинериите остава високо.

„Прекомерните резерви се дължат на по-слабо търсене в Азия, но най-общо идват от излишното предлагане, генерирано от рафинериите, работещи на максимална скорост, най-вече с производство на бензин в САЩ“, казва BNP Paribas.

Търсенето на петрол от Китай е намаляло с 0,3% спрямо предишната година до 10,58 млн. барела на ден през юли, сочат изчисления на Ройтерс, базирани на официалните данни.

„В Азия икономическите статистики на Китай за юли потвърждават загубата на инерция към растеж“, добавя BNP.

Френската банка казва, че „мрачните перспективи пред търсенето и разширените възможности на глобалната рафинираща система предполагат, че свръхпредлагането на дестилати ще продължи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още