IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студеното време направи природния газ най-добре представилата се суровина

Ралито на природния газ отбелязва драматичен обрат за пазара, който се срина до най-ниските си нива от 90-те години по-рано тази година

14:00 | 31.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Смразяващата вълна, която предстои да удари САЩ, превърна природния газ в най-добре представилата се суровина за годината, съобщава Bloomberg.

Мразовитото време ще покрие две трети от западната част на страната през втората седмица на януари, засилвайки търсенето на газ за отопление, сочи Commodity Weather Report. Силният студ ще дойде, докато добивът от шистовите полета се забавя, което ще доведе до втори пореден годишен спад в производството по граничните райони на САЩ. Перспективите за ограничено предлагане накара природния газ да поскъпне с 59% през 2016 г.

Ралито на природния газ отбелязва драматичен обрат за пазара, който се срина до най-ниските си нива от 90-те години по-рано тази година на фона на презасищане. Девет месеца по-късно излишъкът изчезна, след като студеното време засили потреблението. В същото време САЩ изнасят огромно количество шистов газ към Мексико и международни купувачи, с което страната е напът да стане нетен износител на горивото за първи път от 50-те години.

„Метеорологичните картини изглеждат толкова силни, че са почти черни“, казва Сантиаго Диаз, сътрудник по енергийната търговия във FCStone Latin America в Маями. „При такъв спад на температурите определено има силни мечи позиции по природния газ, особено предвид забавянето на производството в някои шистови формации“.

Макар че природният газ се представя най-добре сред основните суровини, той е в средата на класацията по индекса за суровините Bloomberg Commodities Index от гледна точка на общата възвръщаемост за инвеститорите. Това се дължи на високите разходи за съхранение и променящите си газови фючърси всеки месец.

Фючърсите върху природния газ отчитат най-голям скок от 2005 г. тази година. Договорите за февруари поветиняха с 7,8% в петък до 3724 долара за 1 млн. брит. терм. единици на New York Mercantile Exchange.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още