IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите сложиха таван на разходите при кредит

Ограничението важи и за малките заеми до 400 лева

11:27 | 28.03.14 г. 16
Депутатите сложиха таван на разходите при кредит

Парламентът сложи таван на разходите, дължими на банки и кредитни институции при взимане на кредит, като прие окончателно промени в Закона за потребителския кредит.

Ограничението се отнася дори и за малките вземания до 400 лева, които вече попадат под регулацията на закона.

По предложение на социалиста Георги Кадиев депутатите решиха, че годишният процент на разходите не може да бъде по-висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута, определена от правителството. По разчетите на Кадиев това означава, че разходите по кредитите, в това число лихви и такси, на година не могат да бъдат повече от 50,5% от изтеглената сума.

Освен това парламентът реши, че ограничението ще се отнася и за вече взетите заеми и кредитните институции, които са си начислили разходи над тази граница и са ги получили, ще трябва да ги връщат.

Кадиев коментира, че таванът на разходите се отнася най-вече за малките и бързи кредити до 400 лева, защото от тях имат нужда обикновено хора, които са много бедни.

„Хората взимат такива заеми, когато няма какво да ядат”, коментира той и уточни, че ограничението на практика не касае банките, защото техните лихви дори и за бързи кредити не са повече от 28%, а засяга „тези кожодерски фирми”, от които взимаш 400 лева и връщаш 1000 лева.

Според него границата е разумна, защото пък много от кредитите до 400 лева не се връщат и ако таванът на разходите е по-малък, кредитните институции ще фалират и ще се отвори дупка за черен пазар.

Промените в закона предвиждат още наказателната лихва по ипотеките при предсрочно погасяване на кредита да се плаща само за първата година и да бъде до 1% от заема. След това кредитът може да бъде погасен предсрочно без такава такса. Сега наказателната лихва достига и до 5%.

С промените в закона отпадат таксите, свързани с усвояване и управление на кредита, но остана тази за одобрение. Причината за това е, че банките правят разходи при проучването на човека, който иска кредит, а много случаи той не отговаря на условия и обикаля банка след банка, каза Йордан Цонев от ДПС, който е сред авторите на промените. Така той обясни защо се запазва таксата за одобрение, след като на първо четете парламентът реши тя да отпадне.

Няма да се събира и комисиона за едно и също действие повече от веднъж.

На банките ще се забрани и да променят условията по кредита едностранно, без съгласието на клиента.

С промените търговските банки ще бъдат длъжни да предлагат алтернативен кредит.

Целта е да се избегне ситуацията, при която след непогасен кредит се продава жилището на семейството и длъжниците трябва да доплащат остатъчните вноски по заема. В случай на неплатежоспособност задължението към банката ще отпадне с напускането на ипотекираното жилище.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 5
LuckyYou
преди 10 години
Това също не е вярно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
SS-23
преди 10 години
Иначе, че с банките е трудно да се бориш, трудно е! Те са най-силните частни институции в държавата========================Силата на банките е фактически тяхна слабост .....слабостта на клиента - фактически е негова сила !! Който както го разбира - така да си го тълкува !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
Ivetka
преди 10 години
Да ама като рефинансираш плащаш 5% наказателна лихва нали? Защо старите кредитополучатели трябва да ползват по-лоши условия от новите такива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
LuckyYou
преди 10 години
Иначе, че с банките е трудно да се бориш, трудно е! Те са най-силните частни институции в държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
LuckyYou
преди 10 години
Това разбира се не е вярно! Сега банките ще започнат да предлагат и условия за рефинанс на стари кредити, които ще влезнат под новия закон - кой както иска да си го прави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 12
Ivetka
преди 10 години
Както се очакваше никаква не я свършиха, защото обхвата на закона включва само новите кредити. Огромната част от населението обаче вече е ползвала кредитиране и реално няма да облекчат никой, с изключение на кредитчетата под 400лв, които така или иначе са минималистична част от пазара.В комисията преди второ четене беше дадено предложение закона да включва и дадените до момента кредити, но нищо повече не се чу. Банковото лоби пак надделя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още