IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите сложиха таван на разходите при кредит

Ограничението важи и за малките заеми до 400 лева

11:27 | 28.03.14 г. 16
Депутатите сложиха таван на разходите при кредит

Парламентът сложи таван на разходите, дължими на банки и кредитни институции при взимане на кредит, като прие окончателно промени в Закона за потребителския кредит.

Ограничението се отнася дори и за малките вземания до 400 лева, които вече попадат под регулацията на закона.

По предложение на социалиста Георги Кадиев депутатите решиха, че годишният процент на разходите не може да бъде по-висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута, определена от правителството. По разчетите на Кадиев това означава, че разходите по кредитите, в това число лихви и такси, на година не могат да бъдат повече от 50,5% от изтеглената сума.

Освен това парламентът реши, че ограничението ще се отнася и за вече взетите заеми и кредитните институции, които са си начислили разходи над тази граница и са ги получили, ще трябва да ги връщат.

Кадиев коментира, че таванът на разходите се отнася най-вече за малките и бързи кредити до 400 лева, защото от тях имат нужда обикновено хора, които са много бедни.

„Хората взимат такива заеми, когато няма какво да ядат”, коментира той и уточни, че ограничението на практика не касае банките, защото техните лихви дори и за бързи кредити не са повече от 28%, а засяга „тези кожодерски фирми”, от които взимаш 400 лева и връщаш 1000 лева.

Според него границата е разумна, защото пък много от кредитите до 400 лева не се връщат и ако таванът на разходите е по-малък, кредитните институции ще фалират и ще се отвори дупка за черен пазар.

Промените в закона предвиждат още наказателната лихва по ипотеките при предсрочно погасяване на кредита да се плаща само за първата година и да бъде до 1% от заема. След това кредитът може да бъде погасен предсрочно без такава такса. Сега наказателната лихва достига и до 5%.

С промените в закона отпадат таксите, свързани с усвояване и управление на кредита, но остана тази за одобрение. Причината за това е, че банките правят разходи при проучването на човека, който иска кредит, а много случаи той не отговаря на условия и обикаля банка след банка, каза Йордан Цонев от ДПС, който е сред авторите на промените. Така той обясни защо се запазва таксата за одобрение, след като на първо четете парламентът реши тя да отпадне.

Няма да се събира и комисиона за едно и също действие повече от веднъж.

На банките ще се забрани и да променят условията по кредита едностранно, без съгласието на клиента.

С промените търговските банки ще бъдат длъжни да предлагат алтернативен кредит.

Целта е да се избегне ситуацията, при която след непогасен кредит се продава жилището на семейството и длъжниците трябва да доплащат остатъчните вноски по заема. В случай на неплатежоспособност задължението към банката ще отпадне с напускането на ипотекираното жилище.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Това да не ти е "Дневник", сбъркал си сайта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivetka
преди 10 години
Явно и ЮЗУ е по-напред от теб. Мога да ти посоча поне 3 примера, за които се сещам на прима виста от последните месеци. Нито е толкова необичайно, нито е някакъв прецедент. Апропо как закона е с обратна сила за бързите кредити и те трябва да върнат пари?? Сподели ако обичаш..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 8
jorkata_pz
преди 10 години
Като не искат да връщат големи лихви да не теглят. Никой не ги кара насила да взимат пари от фирмите за бързи кредити, всеки отива по желание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
bertram
преди 10 години
Крайно време беше да порежат лихварите. Не знам дали някой умник като данчо ментата не е заложил някоя опция за заобикаляне, но си беше крайно време някой да натисне тия безобразни мутри.Реално погледнато се обират брутално най-бедните хора, за които банковата система е хлопнала врати. Теглят заем 1К връщат 4К.. това е съвсем реален случай. Теглят 2К стават за 0 време 10К и им взимат къщата.... народа пропищя от тези схеми, но понеже се наливат луди пари за ТВ реклама и малко ги замитат нещата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
rover
преди 10 години
Иветке, ти можеш да имаш високоерудирана икономическа мисъл, но юридическата ти е на ниво ЮЗУ. Искаш закон с обратна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
LuckyYou
преди 10 години
Почваме обидите а? Законът е хубав и нужен. Ти обиждай колкото искаш, хората по форума ме знаят - дали на 5 клас или на магистър по финансов мениджмънт сами да си преценят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Ivetka
преди 10 години
Разсъжденията ти са смехотворни. Съжалявам че се опитах да започна дебат, явно икономическата ти мисъл е на ниво 5клас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
lookff
преди 10 години
При ГПР в размер до 5 пъти ЗЛ, няма да остане нито една от съществуващите фирми за т.н. "бързи кредити". Ако останат, трябва да си преработят бизнес модела от основите, а това никак не е лесно. Отваря се възможност за нови играчи, които досега не са били в този бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
LuckyYou
преди 10 години
Ами точно това е, могат да бъдат предложени, а те и ще бъдат - за стсри кредити изгодни рефинансирания. Просто средата в момента е таква, че е по-добре сега да се тегли кредит. И този закон най-накрая ще отпусши креитирането, което си е позамряло в последните години. Банките го знаят това нещо и за това се съгласиха. А и във всяка страна е нормално като ти вземат къщата да не плащаш после още пари... Както ще стсне и тук. А това което е най-добре е да не се теглят кредити изобщо (освен фирмени, разбира се), но това няма как да стане. Важно е от сега нататък какъв ще е законът, нещата от там ще си дойдат на мястото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivetka
преди 10 години
Ами как е тогава? Сподели верните си виждания..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още