IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейският автомобилен износ изгуби инерция през юли

Понижението бе продиктувано от частичните стачки на работници и слабото търсене в Източна Европа

11:22 | 12.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Популярната корейска марка Hyundai бе една от най-сериозно засегнатите от спада в износа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Популярната корейска марка Hyundai бе една от най-сериозно засегнатите от спада в износа. Снимка: Ройтерс

Износът на автомобили от Южна Корея се е понижил през юли основно поради вътрешнофирмени противоречия и спад в търсенето в Източна Европа, показват данните от публикуван в неделя правителствен доклад, предава MarketWatch.

Експортът на коли на петте южнокорейски производители - Hyundai, Kia, GM Korea, Renault Samsung и Ssangyong – е намалял с 7,3% на годишна база до 223 482 броя през юли, според данните на Министерството на търговията, промишлеността и енергетиката.

Спадът дойде, след като производството в някои от компаниите бе засегнато от частични стачки на работници, съобщиха от ведомството, отбелязвайки, че несигурността на световната икономика също е допринесла за понижението.

Силно отстъпление се наблюдава при търсенето в Източна Европа. От януари до юни износът за източната половина на Стария континент е спаднал с 21,9 на сто на годишна база до 118 767 превозни средства – най-голямото отчетено някога понижение за региона.

Продажбите на вътрешния пазар обаче са се увеличили с 5,8% през юли спрямо година по-рано до 140 642 единици, основно благодарение на покачващото се търсене на луксозни чужди марки.

Ръст от 38,9 на сто на годишна база се наблюдава при продажбите на вносни коли, които са достигнали рекордния месечен връх от 14 953 единици през юли. Най-желани от южнокорейците са били германските марки BMW, Volkswagen, Mercedes-Benz и Audi.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още