IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM възобновява плащането на дивидент след повече от 5 години

Компанията отчете 4% ръст в продажбите през миналата година до 9,7 млн. автомобила

10:02 | 15.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
GM възобновява плащането на дивидент след повече от 5 години

Американският производител на автомобили General Motors обяви, че ще възобнови изплащането на дивиденти, завършвайки забележителен обрат от спасяването си от правителството през 2009 г., съобщава ВВС.

GM ще плати дивидент от 30 цента на акция – първият от юли 2008 г. Компанията изпадна във фалит в пика на финансовата криза, като бе спасена с държавна помощ за милиарди долари.  

Оттогава обаче тя претърпява силно възстановяване, водено от ръст в продажбите на ключови пазари като САЩ и Китай. Вчера General Motors обяви, че е продала 9,71 млн. автомобила през 2013 г. - повишение от 4% спрямо 2012 г.

„Връщането на дивидент на акционерите е в унисон с капиталовите ни приоритети и е важен сигнал за доверие в нашите планове за успешно бъдеще“, коментира главният финаснов директор Дан Амън.

Подобно на други поизводители GM се възползва от продължаващото възстановяване на гобалния пазар на автомобили. Продажбите в Китай – най-големият пазар в света – са се увеличили с 14% през 2013 г. до 21,98 млн. коли, а в САЩ – вторият пазар – вероятно са достигнали 15,6 млн. броя през 2013 г. спрямо 10,4 млн. през 2009 г.

„Те се справят изключително добре в страни като Китай и Индия, след като пуснаха модели, които са по-подходящи за развиващите се пазари“, посочва Вивек Вайдя, автомобилен анализатор в консултантската компания Frost & Sullivan. Според него търсенето на пикапи и подобни автомобили в САЩ също е помогнало на GM.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още