IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече от троен ръст на нетната печалба на Tata Motors

Индийският конгломерат обаче продължава да губи позиции на вътрешния си пазар

20:25 | 11.08.14 г.
Повече от троен ръст на нетната печалба на Tata Motors

Чистата печалба на Tata Motors Ltd нарасна повече от три пъти в рамките на първото фискално тримесечие след силното търсене на нови продукти и доброто представяне на сегмента Jaguar Land Rover.

Компанията отчeтe консолидирана нетна печалба в размер на 53,98 млрд. индийски рупии (900 млн. долара) през тримесечието от април до юни в сравнение с 17,26 млрд. рупии година по-рано.

Продажбите на дружеството от своя страна се увеличиха с 36% до 648,57 млрд. рупии за периода, пише The Wall Street Journal.

Базираната в Мумбай Tata Motors се възползва от покачването на глобалните продажби на своите спортни модела Range Rover и Freelander, както и на силното търсене на возилата от марката Jaguar.

В Индия обаче продажбите на произведените от Tata автомобили, камиони и автобуси продължиха да намаляват. Търсенето на вътрешния пазар се забави с 29% през тримесечието спрямо година по-рано до общо 24 582 коли. При камионите и автобусите пък бе отчетен спад от 30% за периода до 75 165.

В края на юли индийският концерн съобщи, че възнамерява да инвестира 35 млрд. долара през следващите три години за разширяване на бизнеса си. Компанията се цели в сектора на отбраната и търговията на дребно.

Новият председател на Tata Сирус Мистри, който пое управлението миналата година, изпитваше трудности в изработването на стратегия за развитието на концерна. Той обаче представи план с името "Визия 2025" (Vision 2025), според който Tata ще навлезе на нови пазари и чиято крайна цел е превръщането на бизнеса на конгломерата в един от 25-те най-големи в света по пазарна капитализация в следващото десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още