IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски регулатор изтегля от пазара над 59 хил. коли Tesla заради повреда

Акцията засяга Model 3 и Model Y, като става въпрос за повреда в системата за автоматично спешно повикване, известна като eCall

22:10 | 04.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/CHRISTIAN MARQUARDT / POOL</em></p>

Снимка: EPA/CHRISTIAN MARQUARDT / POOL

Автомобилният регулатор на Германия KBA обяви, че ще изтегли от пазара електромобили на американската компания Tesla Inc. заради повреда в системата за автоматично спешно повикване, съобщава Ройтерс, позовавайки се на изявление на федералната агенция. Изтеглянето касае седана Model 3 и кросоувъра Model Y, а повредата засяга 59 129 автомобила по целия свят. 

По-рано KBA съобщи на уебсайта си, че софтуерен дефект е причинил повреда на т.нар. услуга eCall, която е проектирана да се свързва автоматично с екипите за спешно реагиране в случай на сериозна авария. Не беше посочено обаче колко от засегнатите превозни средства са регистрирани в Германия.

През уикенда германският регионален телевизионния канал RBB съобщи за изтеглянето на електромобилите.

Софтуерният проблем е поредното главоболие за главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, след като в събота компанията съобщи, че е доставила със 17,9% по-малко електромобила за второто тримесечие в сравнение с предходното тримесечие. Като причина компанията посочва прекъсванията в производството в завода ѝ в Шанхай поради коронавирусните мерки, наложени от града.

Миналият месец Мъск каза, че новите фабрики на Tesla в Тексас и Берлин "губят милиарди долари", докато се опитват да увеличат производството поради недостига на батерии и проблемите с пристанищата в Китай.

През май Tesla се сблъска с регулаторно разследване в САЩ заради катастрофа. Американският регулатор за пътна безопасност (NHTSA) обяви, че е започнал разследване на фатална катастрофа с електромобил на компанията в Калифорния, причинила смъртта на трима души. Според наличната информация по време на инцидента е била активна системата за подпомагане на водача на превозното средство.

Системата Autopilot на Tesla и други подобни функции за подпомагане на водача, отменящи шофьорите в определени моменти, са подложени на засилен регулаторен контрол заради рисковете от катастрофа.

От 35-те разследвания на катастрофи с участието на Tesla от 2016 г. насам, включващи такива системи, Autopilot е бил изключен в три от случаите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още