IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW потвърди прогнозата си за доставките и маржа след 65% ръст на печалбата

Недостигът на чипове ще бъде допълнително облекчен през четвъртото тримесечие, посочва компанията

10:55 | 28.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Volkswagen AG отчете печалба от 4,3 млрд. евро за третото тримесечие, която е с 65% по-висока от тази през същия период на миналата година. Оперативният марж е от 6%, притиснат от еднократните ефекти от спиране на дейността в Русия в размер на 1,6 млрд. евро и листването на Porsche AG, съобщава Ройтерс.

Освен това концернът трябваше да отпише 1,9 млрд. евро в резултат на своята инвестиция, направена в компанията за автономни превозни средства Argo AI.

Въпреки това Volkswagen запази перспективата си за целогодишен марж на печалбата от 7-8,5%, тъй като залага на силното възстановяване на китайския автомобилен пазар и на отшумяването на проблемите при веригите на доставки, най-вече при полупроводниците.

Водещият производител на леки коли в Европа очаква доставите за 2022 г. да бъдат на нива, подобни на тези от 2021 г., след като преди това прогнозира ръст от 5-10%. Компанията обяви по-рано през октомври, че доставките ѝ са се свили с 12,9% за първите девет месеца на годината.

„В резултат на структурния недостиг на полупроводници, фискалната 2022 г. ще остане притисната от затруднения в доставките“, предупреждава концернът. „Очакваме предлагането на полупроводници да се подобри допълнително през четвъртото тримесечие“, добавя VW.

Автопроизводителят заяви, че е налице нарастващ конкурентен натиск, което показва, че необичайно високите цени на автомобилите може да паднат. Производителите се справиха с кризата с чиповете, като насочиха производството си към най-доходоносните модели и повишиха цените, тъй като инвентарът се сви.

Междувременно VW заяви, че продължава да изпитва затруднения при покриването на голямото търсене на  изцяло електрически автомобили в Европа от 350 000 автомобила.

Финансов отчет на Volkswagen AG за третото тримесечие на фискалната 2022 г. Източник: VW Финансов отчет на Volkswagen AG за третото тримесечие на фискалната 2022 г. Източник: VW

Експанзията на компанията на пазара в САЩ продължава и през третото тримесечие, като първите бройки на електрическия ID.4 слязоха от производствените линии в завода в Чатануга, където в момента работят 4500 души. ID.4 е първият електромобил на VW, който се изгражда в САЩ като част от инвестиционен план на стойност 7,1 млрд. долара за Северна Америка, съобщава концернът. VW иска да повиши дела на продаваните в САЩ електромобили до 55% от общите си продажби през 2030 г.

За да осигури допълнителен материал за катоди за батерии, звеното PowerCo обяви през тримесечието, че създава съвместно предприятие с Umicore, белгийска група за материали за батерии. От 2025 г. този бизнес ще снабдява европейските фабрики на PowerCo с ключови компоненти и материали за производство на батерии за електромобили. До края на десетилетието съвместното предприятие трябва да произвежда достатъчно материали за батерии, които да покрият търсенето на 2,2 млн. електрически коли.

Делът на изцяло електрическите автомобили от общите продажби на VW за третото тримесечие достига 6,8%, като Китай остава най-големият двигател за групата.  От началото на годината компанията е продала 366 400 изцяло електрически коли, което е с 25% повече спрямо отчетените преди година 293 000 превозни средства с батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още