IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla се готви да свие производството в Китай с 20% заради отслабващото търсене

Това е първият път, когато Tesla доброволно ограничава производството в своя завод в Шанхай

11:20 | 05.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. планира да намали производството в своята фабрика в Шанхай, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с въпроса. Това е поредният знак, че търсенето в Китай се охлажда на фона на действащите анти-Covid мерки и опасенията за забавяне на икономическия растеж.

Съкращенията на производството в гигафабриката на Tesla ще влязат в сила още тази седмица, посочват източниците. Според тях този ход може да намали производството с около 20%.

Решението следва оценката на американския автомобилен концерн относно краткосрочното си представяне на китайския пазар, изтъква един от източниците, който добавя, че компанията лесно може да увеличи производството, ако търсенето се подобри.

От Tesla отказват да коментират темата.

Това е първият път, когато Tesla доброволно ограничава производството в Шанхай, като предишните понижения се дължаха на фактори като 2-седмичната блокада в Шанхай заради новите коронавирусни огнища и проблемите с веригите на доставки.

Въпреки това скорошните ценови намаления на моделите на компанията, които произвежда и продава в Китай, и добавените стимули, като застрахователните субсидии, наред с по-кратките срокове на доставка сигнализират, че търсенето изостава от предлагането, след като Tesla увеличи капацитета на своето съоръжение в Китай до около 1 млн. превозни средства.

Доставките на концерна в Китай намаляха през октомври, след като отчетоха рекорд през септември.

Пълният производствен капацитет във фабриката в Шанхай е около 85 хил. автомобила на месец, изтъква Дзюнхън Ли от JL Warren Capital LLC. „Без допълнителни промоции новите поръчки на вътрешния пазар вероятно ще се нормализират до 25 хил. през декември“, добавя тя. По думите ѝ увеличеното производство не може да бъде поето изцяло от износа.

Tesla е изправена пред засилваща се конкуренция в лицето на местните автомобилни производители като BYD Co. и Guangzhou Automobile Group, които увеличават дела си на най-големия пазар на електромобили в света. BYD отбеляза девети пореден месец на рекордни продажби през ноември, като доставките на концерна надхвърлиха 230 хил. превозни средства, включително почти 114 хил. изцяло електрически коли.

Безопасността на електромобилите на Tesla беше поставена под съмнение в страната, след като компанията се сблъсква с две големи сервизни акции през последния месец поради софтуерни проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още