IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китаец става втори по старшинство в Tesla след Илон Мъск

Том Дзю ще извършва пряк надзор върху монтажните заводи на американския концерн и продажбите в Северна Америка и Европа

10:11 | 03.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководителят на Tesla Inc. в Китай Том Дзю ще извършва пряк надзор върху монтажните заводи на американския концерн и продажбите в Северна Америка и Европа, съобщава Ройтерс, цитирайки вътрешнофирмен документ.

Новата позиция не отменя досегашните отговорности на Дзю по отношение на Китай. Той запазва и контрола върху продажбите в останалата част на Азия.

Със своето решение Tesla превръща Дзю в най-високопоставеното лице в компанията след главния изпълнителен директор Илон Мъск, което ще осъществява пряк надзор върху доставките на всички пазари и на операциите в ключовите гигафабрики.

По този начин Дзю ще отговаря за по-краткосрочните предизвикателства пред управлението на компанията по отношение на глобалните продажби и производство – сфери, които преди бяха сред ангажиментите на Мъск.

Двама души, запознати с вътрешнофирмения документ, потвърждават промените в ръководните функции пред Ройтерс. Те запазват анонимност, тъй като не са упълномощени да правят публични изявления.

Дзю и част от неговия екип от специалисти в Китай беше привлечен от Tesla в САЩ в края на миналата година, за да помогнат за отстраняването на производствените проблеми в американските съоръжение, което накара редица анализатори да предположат, че китаецът ще бъде натоварен за постоянно с допълнителни отговорности.

Повишението на Дзю се случва в момент, когато Мъск изпитва сериозни затруднения по отношение на разделянето на задълженията си между Tesla и Twitter, като инвеститори призоваха милиардера да си осигури стабилни помощници, за да може да се съсредоточи върху работата в електромобилния концерн.

Под ръководството на Дзю шанхайската гигафабрика на Tesla успя бързо да се възстанови от производствените загуби заради анти-Covid мерките, наложени от Пекин. Tesla заяви в понеделник, че е доставила 405 278 автомобила през четвъртото тримесечие в сравнение с 308 600 превозни средства година по-рано.

В списъка с мениджъри, които ще се отчитат пред Дзю, попадат имена като Джейсън Шоухан, директор „Производство“ в гигафабриката в Тексас; Хрушикеш Сагар, директор „Производство“ във фабриката на Tesla във Фримонт; Джо Уорд, вицепрезидент, отговарящ за Европа, Близкия изток и Африка; и Трой Джоунс, вицепрезидент по продажбите и обслужването в Северна Америка, информира Ройтерс.

Старши мениджърите на Tesla в Китай, Япония, Австралия и Нова Зеландия ще продължат да отговарят пред Дзю, изтъква компанията.

Дзю, който е роден в Китай, но сега притежава новозеландски паспорт, се присъединява към Tesla през 2014 г. Преди това той работи като ръководител на проекти в компания, създадена от негови съученици от MBA в университета „Дюк“, като съветва китайски мениджъри, работещи по инфраструктурни проекти в Африка.

По време на двумесечната коронавирусна блокировка в Шанхай Дзю беше сред първата група служители, които останаха да живеят в местната фабрика на Tesla, в опит да запазят поне частично производството, споделят негови колеги.

Дзю поема ръководството на основните производствени центрове на Tesla в момент, когато компанията подготвя пускането на пикапа Cybertruck и обновената версия на седана Model 3. Tesla обяви по-рано, че разработва по-евтино електрическо превозно средство, но все още няма подробности около този проект.

Когато Tesla публикува снимка в Twitter миналия месец, за да отпразнува своите планове в Остин, Тексас, по отношение на Model Y, Дзю също присъстваше на кадъра.

Членът на Борда на директорите на Tesla Джеймс Мърдок заяви през ноември, че компанията наскоро е идентифицирала потенциален наследник на Мъск, без да назовава лицето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още