IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Амстердам въвежда нови мерки за ограничаване на автомобилния трафик

Властите намаляват броя на личните коли, като премахват местата за паркиране и забраняват движението на автомобили по определени улици

09:55 | 04.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки че добре познатата мрежа от велосипедни алеи на Амстердам превърна колоезденето в бърз и популярен начин на транспорт в холандската столица, градът не е точно раят без автомобили, който чужденците обикновено си представят. Сред жителите автомобилите все още представляват почти 20% от всички пътувания в Амстердам през 2021 г. — и 55% от пътуванията, предприети от посетители, показват данни на градската управа. В този гъсто населен, стар град с тесни улици и противоречиви изисквания за достъп и паркиране, това създава проблеми, особено за обществения транспорт в централната част на града, където трамваите и автобусите често се затрудняват да се придвижат, тъй като се смесват с автомобилните ленти, пише Bloomberg.

В отговор градските власти работят за ограничаване на броя на личните превозни средства в това уравнение, като премахват местата за паркиране за автомобили и забраняват движението на леки коли по определени улици. Сега Амстердам предприема по-широка репресия срещу колите, преминаващи през центъра на града, като затваря участъци от няколко улици за транзитния трафик - както за да помогне за освобождаване на уличното пространство, така и за да откаже гражданите от навика да третират центъра на града като стандартен автомобилен маршрут.

Тези интервенции ще обхванат множество места в столичния район извън историческото ядро, включително артерии около Вонделпарк, в районите на Западен и Източен Амстердам, както и четири моста над река Амстел.

Забраните за транзитен трафик са предназначени да пренасочват автомобилите към магистрала A10, която ще функционира като разпределителен пръстен, позволявайки на шофьорите да имат достъп до всеки градски район поотделно.

„Градът се разраства. Пространството не“, изтъква заместник-кметът на Амстердам Мелани ван дер Хорст. „С ръста на населението трябва да разполагаме с различни подходи, за да живеем заедно“, добавя тя.

Амстердам е добавил над 189 000 жители от 2000 г. насам, като очаква да се разрасне с още 250 000 жители до 2050 г.

Няколко други големи градове в Европейския съюз (ЕС), като Париж и Брюксел, също полагат усилия да се борят с трафика, често като елементи от по-големи кампании за намаляване на използването на автомобили, подобряване на качеството на въздуха и постигане на целите, свързани с климата.

В Амстердам ограниченията за превозните средства следват новите ограничения на скоростта в града, които трябва да влязат в сила през декември 2023 г. Те целят да намалят максималните ограничения на скоростта в голяма част от града до 30 километра в час от настоящите 50 км/ч. Мерките са приети за ограничаване на пътнотранспортните произшествия, както и за подобряване на транзитното обслужване. Правилата позволяват в зоните, които имат отделни ленти за автобуси и трамваи, максималната скорост да се запази при 50 км/ч. „Когато [автобуси и трамваи] се движат заедно с колите, това забавя обществения транспорт“, подчертава Ван дер Хорст. „Разгледахме изваждането на автомобила“, добавя тя.

Оживеният район на Вонделпарк - където общественият транспорт и колите споделят една и съща зона на пътното платно и настилка - вероятно ще послужи като първото място за тест за внедряване на мерките. Забраната за движение на четири места около парка, в югозападната част на града, се очаква да има най-голям ефект, тъй като общественият транспорт се сблъсква с много закъснения в района. Очаква се промените да дадат повече пространство за велосипеди и пешеходци, както и за допълнителни зелени площи.

Ван дер Хорст не очаква промените в регламентите за трафика да бъдат скъпи за прилагане: Големи саксии с насаждения могат да служат като стълбове за спиране на превозни средства, ако предложението бъде одобрено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още