IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eneco ще използва батерии на Tesla за комплекс за съхранение на енергия в Белгия

Проектът ще се състои от 53 батерийни блока Megapack, способни да доставят енергия за 4 часа, или общо 200 мегаватчаса

14:35 | 07.06.23 г.
Комплекс от батерийни блокове Megapack. Снимка: Bloomberg L.P.
Комплекс от батерийни блокове Megapack. Снимка: Bloomberg L.P.

Холандската енергийна компания Eneco ще изгради проект за съхранение на енергия с мощност от 50 мегавата в Белгия, използвайки стационарни батерии на Tesla Inc. в своя най-голям проект до момента, съобщава Ройтерс.

Проектът ще се състои от 53 батерийни блока Megapack, способни да доставят енергия за 4 часа, или общо 200 мегаватчаса.

Очаква се подобни проекти за съхранение да придобият все по-голямо значение през следващите години, тъй като възобновяемата енергия увеличава своя дял от европейския енергиен микс.

Технологията на Tesla набира популярност в индустрията за съхранение на енергия, докато ръководената от Илон Мъск компания продължава да работи върху мащабен проект в Тексас. През 2021 г. дъщерното дружество на концерна, Gambit Energy Storage LLC, започна изграждането на комплекс за съхранение на енергия с капацитет от 100 мегавата на около 60 км южно от Хюстън. Съоръжението може да снабдява с електроенергия близо 200 хил. домакинства в горещите летни дни.

Въпреки че Tesla е известна със своите електрически превозни средства, тя се стреми да бъде нещо повече от автомобилна компания: нейната официална мисия е да „ускори прехода на света към устойчива енергия“.

Големите комунални съоръжения за съхранение на енергия са необходими за складиране на електроенергията, произведена от вятърните турбини и соларните панели, но те също могат да се превърнат в стабилен източник на доходи. Чрез съхраняване на излишната електроенергия, когато цените и търсенето са ниски, собствениците на такива съоръжения могат да я запазят и да я продадат обратно в мрежата, когато цените са по-високи.

Tesla прекарва години в развитието на своите енергийни технологии за домакинствата. Още през март 2015 г. Мъск представи продукт за домашно съхранение на енергия, наречен Powerwall. Година по-късно Tesla придоби компанията SolarCity, която инсталира соларни панели.

Според анализатора Алекзандър Потър от Piper Sandler енергийният бизнес на Tesla може да представлява до 30% от общите ѝ приходи до края на десетилетието в сравнение с 6-те процента през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още