IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla ограничава наемането на временни работници за своя завод в Германия

Въпреки това компанията все още е напът да постигне своите производствени цели за съоръжението

09:50 | 16.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. ще наеме по-малко на брой работници на временен трудов договор за своя завод край Берлин, Германия, отколкото беше обявил по време на процеса по първоначално разширяване на капацитета, и ще прекрати съботните смени, съобщава Ройтерс. Въпреки това компанията все още е напът да постигне своите производствени цели за съоръжението, посочват от Tesla.

Преди това Business Insider съобщи, че целта на концерна да произвежда по 6 хил. електромобила седмично в германската фабрика е отложена.

По-рано тази година министърът на икономиката на провинция Бранденбург, където се намира фабриката на Tesla, Йорг Щайнбах заяви, че заводът на концерна може да бъде допълнително разширен, добавяйки, че производственият процес също може да се ускори и да се намали времето за доставка на вече поръчаните модели за клиентите.

Tesla успява да привлича по 200-300 служители седмично, докато други компании в региона изпитват затруднения с набирането на персонал, посочва още Щайнбах. По думите му работната сила на гигафабриката в Грюнхайде в момента възлиза на около 9 хил. души.

Според плановете на концерна окончателният брой на работниците в съоръжението трябва да достигне 12 хил. души.

От началото на тази година Tesla агресивно започна да намалява цените на редица пазари и прибягва до традиционната тактика на автоконцерните за предлагане на стимули за изчистване на запасите, коментират анализатори. Компанията се сблъсква с проблеми, свързани с насрещните икономически ветрове и по-високите разходи за живот сред потребителите. Отделно, Tesla трябва да се справя и със засилващата се конкуренция в лицето на традиционните производители и китайските марки.

Производителят на електрически автомобили е предложил отстъпки до 3490 евро за произведен в Китай Model 3 и 3660 евро за произведен в Берлин Model Y.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви пред акционерите миналия месец, че компанията ще прибегне за първи път към традиционната реклама в ход, разглеждан от анализаторите като средство за стимулиране на търсенето.

Френският президент Еманюел Макрон ще се срещне с Мъск в петък – тяхна втора среща в рамките на малко повече от месец - за да популяризира Франция като възможна дестинация за втора европейска монтажна фабрика за Tesla.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още