IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla понижава цените на своите модели в Китай за втори път в рамките на три дни

Компанията намали цените на седана Model S и на електрическия SUV Model X с по 9600 долара

13:47 | 16.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен концерн Tesla Inc. намали отново цените на своите модели в Китай, като това е втората подобна мярка от страна на компанията в рамките на три дни, съобщава Bloomberg.

По този начин Tesla задълбочава ценовата война на най-големия електромобилен пазар в света, докато води битка с местните производители.

Компанията намали цените на своя седан Model S и на електрическия SUV Model X с по 70 хил. юана (9600 долара) до съответно 754 900 юана (103 467 долара) и 836 000 юана (114 580 долара), става ясно от информация, публикувана в официалния профил на Tesla в платформата WeChat.

Този ход е предхождан от подобно намаление преди два дни, когато компанията понижи цените с 14 хил. юана на версиите на произведения на местно ниво Model Y, Long Range и Performance. Отделно концернът удължи застрахователната субсидия за базовата версия на седана Model 3 до края на следващия месец.

Съкращенията могат допълнително да задълбочат ценовата война в Китай и да накарат производителите на премиум автомобили като BMW AG и Mercedes-Benz Group AG да последват примера на Tesla.

Доставките на електромобили на Tesla, произведени в завода в Шанхай, се сринаха с 31% през юли до най-ниското им ниво от началото на годината. Автомобилният производител обяви миналия месец, че световното му производство ще спадне през третото тримесечие поради временно прекъсване на производството в Китай поради разширителна дейност, без да предлага конкретни подробности. Очаква се скоро компанията да започне производството на обновена версия на Model 3.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обяви миналия месец, че компанията ще трябва да продължи да намалява цените, ако централните банки запазят курса на покачване на лихвените проценти.

Във вторник (15 август) Tesla добави две нови версии с по-малко спецификации на Model S и Model X за потребителите в САЩ и Канада, които са с 10 хил. долара по-евтини от другите варианти. По-евтините версии предлагат по-малък пробег и по-бавно ускорение спрямо предишните варианти. Версията на Model S, Standart Range, се продава при цена от 78 490 долара, докато тази на Model X се предлага срещу 88 490 долара, става ясно от информация, споделена на американския сайт на концерна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още