IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis е пред сделка за 20% дял в китайската Zhejiang Leapmotor Technologies

Компанията от Ханджоу е с пазарна стойност от 5,4 млрд. долара, а делът би се равнявал на 1 млрд.

17:10 | 25.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Автомобилният производител Stellantis е напът сключи сделка за придобиване на приблизително 20% дял в китайската компания за електрически превозни средства Zhejiang Leapmotor Technologies, съобщават източници, запознати с въпроса. Това е най-скорошният опит на компанията да засили присъствието си на най-големия пазар на автомобили в света, пише Bloomberg.

Компаниите уточняват последните детайли по сделката и тя може да бъде обявена още през следващите дни, казаха хората. Акциите на Leapmotor поскъпнаха с около 22 % в Хонконг тази година, което дава на базираната в Ханджоу компания пазарна стойност от 5,4 млрд. долара. Делът от 20% би се равнявал на над 1 млрд. долара.

Leapmotor и Stellantis обсъждат и създаването на съвместно предприятие като част от сделката, според източниците. Едно такова партньорство може да позволи на Stellantis да произвежда и продава някои автомобили на Leapmotor извън Китай, като същевременно ѝ дава достъп до частите и някои технологии на производителя на електромобили, заяви един от източниците.

Stellantis притежава световноизвестни марки, включително Chrysler, Fiat, Jeep и Peugeot. Световните производители на автомобили наблюдават китайския пазар на електромобили, тъй като се стремят да разширят дейността си във втората по големина икономика в света. През юли Volkswagen заяви, че планира да инвестира 700 млн. долара в Xpeng  и съвместно да разработва електрически автомобили в страната.

Въпреки че дискусиите на Stellantis с Leapmotor вече са напреднали, все още има шанс те да се забавят или да се провалят, казаха хората, които помолиха да останат анонимни. Представител на Leapmotor не е отговорил веднага на молбата за коментар извън редовното работно време.

„Преди няколко месеца обявихме, че анализираме различни сценарии, за да се възползваме от бизнес възможностите, свързани с динамиката на китайските производители в условията на електрификацията на световната автомобилна индустрия“, заяви говорител на Stellantis. „Няма да даваме повече подробности", заяви той.

Stellantis, ръководена от главния изпълнителен директор Карлос Таварес, се бори да набере популярност в Китай в сравнение с разпознаваеми компании в индустрията като Volkswagen и BMW. През август Bloomberg News за първи път съобщи, че Stellantis проучва възможността за инвестиция в китайска компания за електрически превозни средства като Leapmotor.

Ценовата война на китайския пазар на електромобили се засилва, тъй като водещи играчи като Tesla  пускат нови модели, докато други агресивно намаляват цените си в опит да овладеят забавящия се растеж. Leapmotor, която набра 803 млн. долара при първично публично предлагане в Хонконг през 2022 г. , сега се търгува с около 23% под дебютната си цена на фона на силната конкуренция.

Stellantis заяви миналата седмица, че планира да продаде автомобилни активи на своя китайски партньор Dongfeng Motor Group Co., след като спря производството на своята марка Jeep в страната през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още