IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изцяло български луксозен кемпер се готви да завладее пазара в Европа

Превозното средство на HIP Campers предлага иновативни решения, които липсват при конкуренцията

07:17 | 22.04.24 г.
Снимка: HIP Campers
Снимка: HIP Campers

Идеята на неговата компания е да се решат тези казуси по иновативен начин.

„Ще използваме бранда HIP Campers като платформа за иновации, за решаване на проблеми – всички неща, които сме измислили, ще ги предлагаме като самостоятелни продукти на пазара“, споделя още Петев.

Той залага на рационализирането на пространството при интериора, където всяка част от него е с няколко предназначения.

„Предната маса, например, не се захлупва от падащото легло“, обяснява от своя страна Велев. „В нощен режим имаме две спални и една малка кухня с трапезария. Останалите кемпери имат само две спални, като кухнята е блокирана от леглото“.

В процеса на разработване Петев търси помощ от дизайнер, който да изготви вътрешния дизайн.

„По отношение на външния дизайн ни трябваше човек, който е запознат с европейските изисквания. Така попаднахме на българин, който е завършил автомобилен дизайн в Германия. Чрез него се запознахме с германско инженерно студио, което работи с клиенти като Volkswagen, Audi и Mercedes. С тях направихме цялата конструкция, която трябваше да бъде олекотена, но и достатъчно здрава и сигурна. Взели сме предвид нуждите на семейството и комфорта“, обяснява Петев.

Относно кухнята HIP Campers залага на олекотени материали, с които се снабдява от Германия. Чрез тях компанията спестява 40% от стандартното тегло на една такава кухня. Тези елементи се сглобяват в България.

Стените, таванът и двойният под се изработват от сандвич панели, които са топло- и влагоустойчиви. Те се доставят от Италия, като планът на фирмата е да намери местен, български производител.

„Тези сандвич панели са силно изолиращи. Двойният под също е отопляем. За лятото ще инсталираме първия за Европа климатик, който е вграден със сплит система и ще работи безшумно. Той се захранва от литиеви батерии, вградени в основата на кемпера“, изтъква още Петев.

HIP Campers разработва още два модела – един за млади двойки и друг за възрастни.

Моделът, фокусиран върху младите, ще е по-малък на дължина. Той ще има опцията за отглеждане на бебе, при което оборудването ще включва трета седалка. Част от кемпера ще се превръща в детска кошара, където бебето ще спи и ще играе.

Третият модел ще е за възрастни двойки – там ще се решават други проблеми, основно свързани с комфорта. „Ще се опитаме да внедрим телевизори, да има начини, по които хората да не вдигат тежки неща. Леглото ще бъде по-ниско“, посочва Петев.

Компанията ще стартира с модела за възрастни, като се очаква работата по проектирането му да започне до края на годината.

„Когато Mercedes видя проекта, компанията ни предостави достъп до една тяхна система, наречена Mercedes Benz Advance Control, която ни позволява да направим кемпера смарт. Ние ще сме първият масов производител, който ще въведе тези технологии. С таблет, който имитира таблото на Mercedes, ще може да се следят всички системи – газови, водни, токови - и чрез приложение да се спира или пуска климатик, парно и други екстри“, изтъква още основателят на HIP Campers.

През септември компанията ще вземе участие в изложението за каравани и кемпери в Дюселдорф, Германия, най-голямото в света, като част от щанда на Mercedes.

До момента инвестициите в проекта достигат около 1,1 млн. лв. Екипът включва четирима служители на пълно работно време и още 6-7 аутсорсинг екипи. Един от тези екипи са инженерите в Германия.

HIP Campers търси активно инвеститори за следващия етап на развитие, като в момента фирмата преговаря с един кандидат-инвеститор, чието име отказа да назове.

„До момента сме продали два кемпера и се надяваме да продадем още четири до края на годината. От догодина смятаме да произвеждаме по четири кемпера на месец, след което планираме нова база. Стремим се да спечелим по 1% от пазара за всеки наш модел“, изтъква Петев.

Компанията е фокусирана върху пазарите в Европа, като не изключва и навлизане във Великобритания въпреки необходимостта от десен волан.

„Оказа се, че много хора от Южна Англия карат с десен волан, тъй като често прескачат до Германия. Така че не изключваме и този пазар“, споделя Петев.

В момента HIP Campers разговаря с министерствата на транспорта, на икономиката и на вътрешните работи, за да може да интегрира своите VIN номера с техните системи. По този начин всеки неин клиент може да отиде в КАТ и да вземе регистрационен номер, без да чака.

„Очакваме до няколко месеца да представим готови нови прототипи, които да изложим в Campus X“, добавя Петев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още