IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-продаваните автомобили в България през 2020 г.?

Марката Volkswagen е окупирала първите две места със своите автомобили Golf и Passat, следвана от премиум брандовете Mercedes, Audi и BMW

14:58 | 21.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Какви модели автомобили предпочитат българите? Статистиката за продажбите на нови автомобили е достъпна и дава част от отговорите: Renault, Dacia, Skoda и Volkswagen са най-продаваните марки, Nissan Qashqai е най-популярният модел у нас. Но тези данни не обхващат дори една десета от автомобилния пазар в България. Невидимите девет десети от айсберга са продажбите на употребявани коли. А при тях най-търсените модели съвсем не съвпадат с тези при новите, пише Automedia

Някога България беше страната на старите модели Astra и Golf.

Запазва ли се това положение и днес, когато и брутният вътрешен продукт, и доходите са чувствително по-високи в сравнение с 2000 г.?

Данните за регистрациите на МВР могат да ни дадат отговорите.

Ето какво показва статистиката: 221 104 нови регистрации през първите 11 месеца, от които 32 170 са нови машини, до 6 месеца (тук обаче влизат лекотоварни, товарни и двуколесни), и 188 934 броя употребявани.

Популярността на т. нар. "германски премиум" продължава да расте и вече шест от най-търсените 10 модела се падат на Mercedes, BMW и Audi.

30. Dacia Dokker - 1348 автомобила

Многофункционалният модел на Dacia има най-доброто съотношение нови/употребявани коли на българския пазар - 1234, или 91%, са новите. Нарасналият към края на годината интерес е обясним - Dokker ще се произвежда само до март 2021 г., след което ще бъде заменен от друг модел, надали толкова достъпен в ценово отношение.

29. Opel Meriva – 1365 автомобила

Opel Opel

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Тук нови автомобили няма по съвсем обяснима причина - Meriva не се произвежда от 2017 г. насам.

28. Citroen C3 – 1375 автомобила

От тях нови са 479 автомобила, но част от тези регистрации впоследствие са отписани и реекспортирани към други пазари. Статистиката тук не включва разглеждания от нас като отделен модел C3 Picasso (107 бройки).

27. Toyota Corolla Verso – 1392 автомобила

И този модел вече не се произвежда, така че говорим само за употребявани коли. Разглеждаме Corolla Verso отделно от Corolla седан и хечбек.

Любопитна тенденция е, че т. нар. миниванове, които рязко загубиха пазарен дял в Западна Европа, у нас все още се радват на силно и даже на растящо търсене.

Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още